Την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να παραμένουν υποστελεχωμένα τα Νοσοκομεία για να προχωρήσει η εμπορευματοποίηση της Υγείας, επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται οι άνθρωποι με μεσογειακή αναιμία, εξαιτίας της υπομετάγγισης τους. 

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» παρακολουθούνται και μεταγγίζονται 800 παιδιά και ενήλικες πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι λόγω των ελλείψεων αίματος, υπομεταγγίζονται. Το πρόβλημα αυτό βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στην αιμοδοσία, στη μονάδα μεσογειακής αναιμίας, στο Νοσοκομείο και στην υποχρηματοδότηση γενικότερα. Γι’ αυτό έχει βγει εκτός λειτουργίας το ειδικό αυτοκίνητο για τις εξωτερικές αιμοδοσίες του νοσοκομείου, όπως και κατά καιρούς βγαίνουν εκτός λειτουργίας μηχανήματα άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία αυτών των τμημάτων. 

Επίσης, οι ελλείψεις αίματος έχουν να κάνουν με το σμπαράλιασμα του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τον περιορισμό στο ελάχιστο των ωρών αιμοδοσίας στα δημόσια Νοσοκομεία, με την περιορισμένη δυνατότητα για εξωτερικά συνεργεία για συλλογή αίματος και την αδυναμία να βρουν οι αιμοδότες και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι αιμοδοσία σε λειτουργία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που βιώνουν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. «Μιλάμε οι ασθενείς βρίσκονται στο όριο, βιώνουν μια ζωή στο όριο», τόνισε αφού μονάδες παρακολούθησης πασχόντων από μεσογειακή αναιμία υπάρχουν μόνο σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας και πάσχοντες από την επαρχία και τη νησιωτική χώρα εξαναγκάζονται σε ολόκληρο ταξίδι μέχρι την πλησιέστερη μεγάλη πόλη όπου υπάρχει η ειδική μονάδα.

«Δεν μπορεί να φεύγει ο άλλος με αιματοκρίτη 28 μετά από μετάγγιση, δεν μπορεί η μετάγγιση να γίνεται με μία φιάλη ενώ έπρεπε να δύο ανά δεκαπενθήμερο που θέλει τις συγκεκριμένες μέρες. Όλα αυτά επιφέρουν τεράστιες βλάβες στον οργανισμό και φυσικά σε μικρότερα παιδιά έχει αντανάκλαση στην ανάπτυξή τους και στην ίδια τους την πορεία ανάπτυξης ενδεχόμενα ασθενειών», υπογράμμισε. 

Δραματική η υποστελέχωση των Νοσοκομείων

Παράλληλα στάθηκε στα τεράστια κενά, παρά τα όποια λεγόμενα του υπουργού, καθώς «τα υπάρχοντα τμήματα παραμένουν βαριά υποστελεχωμένα με κατάκοπο προσωπικό» με τις ευθύνες που απορρέουν από τις ελλείψεις του συστήματος να μεταφέρονται στους ασθενείς. «Όταν δεν έχεις αίμα και θες για το παιδί σου, τι να κάνεις; Δεν σε εξαναγκάζουν να τρέχεις, να παρακαλάς, να βρεις,  μέχρι και να πληρώσεις;» ρώτησε τον υπουργό.

Υπογράμμισε πως στο Αγία Σοφία έχουν μείνει τέσσερις γιατροί που είναι επιφορτισμένοι με τις ανάγκες για τις εξωτερικές αιμοληψίες, για αιμοληψίες στην αίθουσα του νοσοκομείου, για το εργαστηριακό κομμάτι του Τμήματος. Μάλιστα, είπε πως αντίστοιχη είναι και η υποστελέχωση στο τμήμα μεσογειακής αναιμίας με το λιγοστό προσωπικό που έχει που κάνει μαραθώνιο στην ουσία για να ανταποκριθεί στις περισσότερες από 80 μεταγγίσεις την ημέρα.

«Φυσικά χρειάζονται άμεσες προσλήψεις προσωπικού για τα νοσοκομεία σε όλες τις περιοχές της χώρας που υπάρχουν αντίστοιχες μονάδες μεσογειακής αναιμίας και η αύξηση χρηματοδότησης των νοσοκομείων στο ύψος των αναγκών για να καλύπτονται οι ανάγκες», είπε ο Γ. Λαμπρούλης. 

«Λεφτά υπάρχουν» μόνο για το κεφάλαιο

«Το να λέμε να δώσουμε λεφτά στα Νοσοκομεία, ωραίο είναι. Πόσα λεφτά και από που; Στο σύστημα Υγείας, όσα και να βάλεις, θα χρειαστείς και άλλα», ανέφερε προκλητικά ο Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς λεφτά υπάρχουν μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά όχι για τις λαϊκές ανάγκες. 

«Αν μου πείτε, από τα Νοσοκομεία λείπουν τόσα, να εξοικονομήσουμε τόσα και φόρους να βάλετε εκεί, τόσα εκατομμύρια, να κάνουμε σοβαρή συζήτηση και με το ΚΚΕ, να τα βάλουμε κάτω με χαρτί και με μολύβι. Αλλιώς, βάλτε παραπάνω λεφτά, δε λέει απολύτως τίποτα», πρόσθεσε, κάνοντας και ευφυολογήματα από πάνω λες και ο λαός δεν πληρώνει αρκετούς φόρους ήδη...

Αν και προσπάθησε να αντικρούσει τα στοιχεία για την υποστελέχωση, μιλώντας για κάλυψη ...126% του οργανογράμματος σε γιατρούς (που φυσικά έχει «κοπεί» για να «κρυφτούν» τα οργανικά κενά), έκανε μπαλάκι τις ευθύνες στο υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας πως περιμένει να 'ρθουν νοσηλευτές ΑΣΕΠ 7Κ εδώ και 2,5 χρόνια.