Την απαλλαγή από κάθε είδους μισθώματος αγροτικών εκτάσεων στην πλημμυρισμένη περιοχή των παρακάρλιων χωριών της Θεσσαλίας, ζητά ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, αξιώνοντας άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Είναι σχεδόν βέβαιος ο κίνδυνος του αφανισμού της αγροτικής παραγωγής και το πρόβλημα επιβίωσης, που αντιμετωπίζει το σύνολο των αγροτών στα παρακάρλια χωριά αλλά και σε άλλες αγροτικές πριοχές, μετά το καταστροφικό πέρασμα των δυο πλημμυρών «Daniel» και «Elias», καθώς κάτω από το νερό βρίσκονται περίπου 25.000 στρέμματα στις περιοχές αυτές.

Οι εκτάσεις αυτές, είτε θα καλλιεργηθούν ξανά ύστερα από 2 τουλάχιστον χρόνια, είτε δεν θα καλλιεργηθούν ξανά, καθώς είναι αδύνατο να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση, ώστε να καταστούν και πάλι καλλιεργήσιμες και παραγωγικές.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει στρέψει την σκέψη των αγροτών των περιοχών αυτών στην απόφαση να εγκαταλείψουν τον τόπο και το επάγγελμα του αγρότη, γεγονός καταστροφικό για τους ίδιους, αλλά και την αγροτική παραγωγή ως πυλώνα συμβολής στην εθνική οικονομία.

Για το λόγο αυτό, απαιτείται η λήψη επιπλέον μέτρων, τόσο στον τομέα της χορήγησης άμεσων, δίκαιων και επαρκών αποζημιώσεων για την απώλεια παραγωγής, όσο και στον τομέα της απαλλαγής από την υποχρέωση πάγιων δαπανών των αγροτών, που σχετίζονται με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις.

Βασική δαπάνη συνυφασμένη με την καλλιέργεια των εκτάσεων, είναι η καταβολή μισθώματος των αγροτών - μισθωτών, για τις αγροτικές εκτάσεις που μισθώνουν είτε από φυσικά πρόσωπα, είτε από Ο.Τ.Α ( Δήμους), είτε από άλλα νομικά πρόσωπα, όπως το Κληροδότημα Καρανίκα, με μισθωτήρια ενεργά μεν, αλλά συνταγμένα σε χρόνο προ της επέλευσης των πλημμυρών και της πρόκλησης των ζημιών, που συνιστούν γεγονότα ανωτέρας βίας.

Είναι επιεικώς άδικο και παράλογο, στην παρούσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και τις επόμενες τουλάχιστον δυο ή τρεις, που αγρότες μισθωτές είτε δεν θα καλλιεργούν, είτε θα καλλιεργούν με μειωμένη αποδοτικότητα, λόγω της αλλοίωσης των μισθωμένων αγροτεμαχίων, να έχουν την νομική υποχρέωση καταβολής των μισθωμάτων, που είχε συμφωνηθεί υπό διαφορετικές συνθήκες και πριν την επέλευση των πλημμυρών.

Είναι επομένως δίκαιη και αναγκαία η νομοθετική παρέμβαση, ώστε να ρυθμιστούν, τα εξής ζητήματα:

Α. Νομοθετική ρύθμιση περί ολικής απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μισθωτές αγρότες, των οποίων οι μισθωμένες αγροτικές εκτάσεις, έχουν υποστεί αλλοίωση και θα είναι αποδεδειγμένα μη καλλιεργήσιμες, τόσο όταν οι ιδιοκτήτες - εκμισθωτές είναι φυσικά πρόσωπα, όσο και όταν ιδιοκτήτης - εκμισθωτής είναι οι Ο.Τ.Α (Δήμοι) και άλλα νομικά πρόσωπα.

Β. Νομοθετική ρύθμιση ώστε με την μορφή έκτακτων κρατικών επιχορηγήσεων προς τους εκμισθωτές Δήμους και άλλα νομικά πρόσωπα, να αντισταθμίσει την απώλεια των προσδοκώμενων εσόδων των εκμισθωτών.

Γ. Άλλως, οι μισθωτές καλλιεργητές πλημμυρισμένων εκτάσεων, θα εξακολουθούν για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση μίσθωσης, να οφείλουν το μίσθωμα, το οποίο όμως θα καταβάλλεται από ειδική πρόσθετη ενίσχυση από το Κράτος προς τον μισθωτή - αγρότη, ίση με το συμφωνηθέν ποσό του μισθώματος».