Πλέγμα μέτρων για την υγεία και την περίθαλψη του λαού της Θεσσαλίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Όπως είπε, οι τεράστιες καταστροφές έχουν μετατρέψει ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής της Θεσσαλίας σε υγειονομική βόμβα. Tα χιλιάδες νεκρά ζώα, τα λιμνάζοντα νερά, οι καταστροφές υποδομών ύδρευσης, η αύξηση των κουνουπιών και σκνιπών, η έντονη μυρωδιά από την αποσύνθεση των ζώων, τα μπάζα, οι λάσπες, και βοθρολύματα δημιουργούν μεγάλες εστίες μόλυνσης για τον πληθυσμό.

Παράλληλα είναι διαπιστωμένη η αδυναμία πρόσβασης μέρους των κατοίκων σε υπηρεσίες Υγείας.

Στη βάση των προβλημάτων αυτών κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα όπως:

– Να δημιουργηθούν έκτακτες υποδομές «στρατιωτικού τύπου» σε ανοιχτούς χώρους για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας, παροχής πρώτων βοηθειών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διάθεσης φαρμάκων προς τους πληγέντες, σε όσους χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι στον τόπο τους, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ και των ΚΥ.

– Απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων.

– Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές Υγείας της Θεσσαλίας. Έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων Υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

– Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.

– Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που έχουν υποστεί οι δομές Υγείας και να αποκατασταθεί το σύστημα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

– Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες και τη λειτουργία των δομών Υγείας. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

– Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους (έως ότου αποκατασταθεί το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης). Εξασφάλιση μέσων ατομικής υγιεινής (έως την αποκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος).

– Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

– Αξιοποίηση των υποδομών νοσοκομείων, Στρατού, ξενοδοχείων για τις ανάγκες επισιτισμού (μαγειρεία) και υγιεινής (πλυντήρια).

– Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλος, παρουσίασε μία εικόνα σύμφωνα με την οποία όλα δούλεψαν στην εντέλεια, καθώς είπε ότι υπήρξε προετοιμασία των νοσοκομειακών μονάδων των περιοχών, δεν υπήρχαν ελλείψεις και δεν κινδύνεψαν τα νοσοκομεία.

Πρόσθεσε ότι στα Κέντρα Υγείας Αργαλαστής και Ζαγορίου αποκαταστάθηκε η λειτουργία, ενώ δεν λειτουργούν ακόμα τα Κέντρα Υγείας Παλαμά και Γιάννουλης. Ανέφερε ότι στις περιοχές αυτές λειτουργούν κινητές μονάδες, ενώ η αποκατάσταση είναι στο στάδιο καθαρισμού και απολύμανσης. Ακόμα είπε ότι στην περιοχή υπάρχει πλήρης επιδημιολογική επιτήρηση.

Στη δευτερολογία του ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι το σύνθημα «ο λαός σώζει τον λαό» ίσχυσε στην περιοχή του Παλαμά, καθώς με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ, της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και με συνδρομή άλλων ενώσεων, υγειονομικοί έστησαν ιατρείο αλληλεγγύης για να συνεισφέρουν ώσπου να συντονιστεί το κράτος.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η κατάσταση παραμένει τραγική και ότι προβλήματα υπήρχαν και πριν τις καταστροφές στη Θεσσαλία, τα οποία τώρα πολλαπλασιάζονται. Ως διαχρονική αιτία ανέδειξε την ανεπαρκέστατη ανάπτυξη δομών Υγείας, τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.

Κάλεσε ακόμα να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ κατήγγειλε ως απαράδεκτη την τροπολογία για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα, καθώς αφορά μόνο ένα μικρό ποσοστό των πληγέντων και αφήνει εκτός πάρα πολλά αναγκαία φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για άμεση προκήρυξη προσλήψεων οργανικών θέσεων στη Θεσσαλία με έκτακτες διαδικασίες, αλλά και την οργάνωση της πάλης και διεκδίκησης για τη στήριξη της δημόσιας υγείας και την περίθαλψη των κατοίκων.

Κλείνοντας ο υφυπουργός έκανε λόγο για προκήρυξη 1.500 προσλήψεων, ενώ αναμάσησε την κυβερνητική «καραμέλα» ότι υπάρχουν φυσικά φαινόμενα στα οποία «κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν μπορεί να ανταποκριθεί», για να κρύψει την επιλεκτική γύμνια του αστικού κράτους.