Οι πολυθρόνες δεν είναι απλώς έπιπλα, στα οποία χαλαρώνουμε διαβάζοντας το αγαπημένο μας βιβλίο ή απολαμβάνοντας το αγαπημένο μας ρόφημα. Είναι έπιπλο με ιστορία 5000 ετών, που πολλές φορές μάλιστα η εξέλιξή της συνάδει με την πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπου και φυσικά τις αλλαγές και στις κοινωνικές συνήθειες. Από τις εργονομικές πολυθρόνες, μέχρι εκείνες με την ανάκληση για να βλέπετε με άνεση το αγαπημένο σας σίριαλ, αλλά και τις ενιαίες πλαστικές καρέκλες, ο άνθρωπος εμπνεύστηκε διάφορες κατασκευές. Ειδικά οι τελευταίες παράγονται μαζικά και πωλούνται φτηνά. Αυτός είναι και ο λόγος, που αν και κακόγουστες διαδόθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δε αυτή ευρεία διάθεση τις κατέστησε τις πιο διαδεδομένες καρέκλες στον πλανήτη.

Τα έπιπλα κάνουν τη διαφορά

Τα έπιπλα προερχόμενα από μεγάλες εταιρείες, που στοχεύουν στη μαζική παραγωγή, έρχονται να αναδείξουν την τάση ομογενοποίησης, που επέφερε η παγκοσμιοποίηση. Και όχι απαραίτητα ως κάτι κακό, αφού και ντόπιοι παραγωγοί κάθε χώρας, θα έχουν δουλειά παρασκευάζοντας οικονομικά έπιπλα. Αυτή ακριβώς η συνθήκη θα επιφέρει και την επιθυμητή διαφοροποίηση. Ο κατασκευαστής κάθε χώρας θα μεταφέρει την εγχώρια κουλτούρα στο τελικό στυλ, ακόμη κι αν πρόκειται για μαζική «κατανάλωση», ξεφεύγοντας από τα τετριμμένα. Από την άλλη τα έπιπλα που έχουμε στο σπίτι μας, μας εκφράζουν. Εμφανίζουν πτυχές του εαυτού μας. Λογικό ακόλουθο ο χώρος μας να αντανακλά την προσωπικότητά μας.

Οι πρωταγωνιστές της διακόσμησης

Τα τραπέζια σαλονιού έχουν αντιπροσωπευτικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι. Είναι ο ναός της στυλιστικής μας ματαιοδοξίας. Απλούστατα εκεί έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε την αισθητική μας, που θα γεμίσει τα διακοσμητικά κενά, εφόσον υπάρχουν, στο υπόλοιπο καθιστικό: Αγαπημένα αντικείμενα, όπως αναμνηστικά διακοπών. Ιδιαίτερες μυρωδιές, που φέρνουν ευχάριστες, ζεστές αναμνήσεις αναδεύονται από τα αρωματικά κεριά της επιλογής μας. Αίσθηση κομψότητας, που αποπνέουν τα φρέσκα λουλούδια και κυρίως τα λευκά. Μια στοίβα με τα αγαπημένα βιβλία, που μαρτυρούν τα ενδιαφέροντά μας και τον χαρακτήρα μας ή περιοδικά για να περνά η ώρα. Ένας δίσκος με προσεκτικά τακτοποιημένα διακοσμητικά στο εσωτερικό του, μπορεί να δώσει χρώμα και ύφος στη διακόσμηση, ενώ ένα σετ κηροπήγια μπορεί να τονίσει το στυλ, που θέλουμε να αποδώσουμε: από τσιμέντο για πιο industrial στυλ, από ξύλο για πιο γήινη αίσθηση, από πατίνα ή κεραμικά για μια βίντατζ πινελιά στο καθιστικό.

Οι καναπέδες σε πρώτο πλάνο

Τον μεγαλύτερο χώρο του καθιστικού τον καταλαμβάνουν οι καναπέδες. Κύριος ρόλος τους είναι να αποτελέσουν σημείο συγκέντρωσης της οικογένειας, των φίλων, μέρος συζητήσεων και χαλάρωσης, αλλά γιατί όχι και μικρών γαστρονομικών συναντήσεων. Αν κάποιος κάνει την έρευνα αγοράς για καναπέ μαζί με φίλους, δοκιμάζοντάς τον στα διάφορα καταστήματα θα βρει εκείνους τους υπέρκομψους καναπέδες, που δίνουν ιδιαίτερο στυλ στον χώρο ή εκείνους τους απόλυτα άνετους, από τους οποίους δε θέλει κάποιος να σηκωθεί. Μένει να επιλέξει κανείς βάσει των αναγκών του και του σκοπού για τον οποίο τους προορίζει. Το δε χρώμα τους, δεδομένου ότι πρόκειται για ογκώδη έπιπλα που καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες, μπορεί να αποτελέσει μέρος του ντεκόρ.

Επιλογή επίπλου βάσει καθημερινών αναγκών

Ένας κίτρινος καναπές σε ένα φοιτητικό σπίτι με το γκρίζο χρώμα να επικρατεί θα μπορούσε να σπάσει τη μονοτονία. Από την άλλη ένας λευκός καναπές πλαισιωμένος από ντεκόρ κι έπιπλα με φλοράλ λεπτομέρειες μπορεί να δώσει το British country στυλ, που τελευταίως κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις του κοινού. Μια τέτοια επιλογή όμως θα μπορούσε να είναι καταστροφική για κάποιον που έχει μικρά παιδιά ή κατοικίδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυνται έπιπλα με ανθεκτικά υφάσματα, που πλένονται και αλλάζουν εύκολα. Γενικότερα πριν την τελική επιλογή θα πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη τις ανάγκες και την καθημερινότητά του. Αν για παράδειγμα ένας άνθρωπος συνηθίζει να φιλοξενεί κόσμο στο σπίτι του συχνά, τότε ένας καναπές- κρεβάτι είναι μονόδρομος. Άλλωστε σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν σε κομψά σχέδια και πληθώρα χρωμάτων, οπότε καθένας μπορεί να βρει έναν καλαίσθητο καναπέ-κρεβάτι, που ταυτόχρονα να είναι άνετος και βολικός.

Επειδή δεν είναι πάντα εύκολη η ανακαίνιση του χώρου μας, αυτό στο οποίο σύσσωμος ο χώρος του εσωτερικού σχεδιασμού και της διακόσμησης συμφωνεί, είναι ότι καλό είναι τα κύρια έπιπλα, όπως πολυθρόνες και καναπέδες, να είναι σε ουδέτερες αποχρώσεις και να παίξετε με υφάσματα και υφές σε κουρτίνες, διακοσμητικά και μαξιλάρια, ώστε να δίνετε τις πινελιές χρώματος χωρίς να παραφορτώνετε τον χώρο. Όταν δε επιλέγετε και τραπέζια σαλονιού από προσεγμένα υλικά και σε μοντέρνο σχεδιασμό, τότε ο χώρος αναβαθμίζεται αυτόματα.