Ήταν Νοέμβριος του περασμένου έτους, όταν οι πολίτες του δήμου Λαρισαίων άκουσαν τον δήμαρχο της πόλης κ. Καλογιάννη, πλαισιωμένο από τους αρμόδιους αντιδημάρχους του, να διαπιστώνει κάτι που όλοι όσοι ζούμε και κινούμαστε στη Λάρισα, γνωρίζουμε : «ότι η πόλη, όσον αφορά το Κέντρο της, δεν λειτουργεί σωστά».
Προς την κατεύθυνση αυτή λοιπόν, και αφού ο ίδιος διακήρυξε πως η θέση της νέας δημοτικής αρχής είναι «να μπει τάξη», παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων το οποίο είχε ως στόχο να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της πόλης και να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι νόμοι. Έτσι ανακοινώθηκαν (ξανά) τα ισχύοντα ωράρια για τις τροφοδοσίες των καταστημάτων, η εντατικοποίηση των ελέγχων, η απομάκρυνση όλων των παρανομων και αυθαίρετων κατασκευών, η τήρηση του κανονισμού καθαριότητας, η συγκρότηση ειδικών συνεργείων ελέγχου και κάποιες ακόμα παρεμβάσεις οι οποίες είχαν ως στόχο να αλλάξουν την εικόνα της πόλης στα κεντρικότερα σημεία της.
Δυστυχώς εφτά μήνες μετά, και πλησιάζοντας στον έναν χρόνο θητείας της νέας δημοτικής αρχής, η οποία-όπως λέει η ίδια - ήρθε για να τα αλλάξει όλα, τα «έργα» μιλάνε μόνα τους: τίποτα από τα όσα ο ίδιος ο Δήμαρχος εξήγγειλε δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα ο Λαρισαίος και η Λαρισαία που κινούνται στο κέντρο της πόλης να αντιλαμβάνονται πως τίποτα τελικά δεν έχει αλλάξει.
Το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης στο χώρο του κέντρου τείνει να εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, αλλά και για την ασφαλή διέλευση των πεζών, ενώ όσον αφορά την φορτωεκφόρτωση των εμπορευμάτων αυτή γίνεται χωρίς κανένα πρόγραμμα, χωρίς κανένα ωράριο, χωρίς κανέναν έλεγχο. Γενικά η εικόνα στο κέντρο της πόλης, όπως αυτή συνθέτεται από την καθημερινή δραστηριότητα επαγγελματιών και απλών περαστικών, είναι μια εικόνα που παραπέμπει στη γνωστή ελληνική «αναρχία» όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει, την ώρα που αυτός θέλει, χωρίς να αναγνωρίζει υποχρεώσεις, και φυσικά χωρίς να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης, όπου το κοινωνικό σύνολο θα απολαμβάνει τα δικαιώματα μιας ευνομούμενης πολιτείας.
Η νέα δημοτική αρχή φιλοδοξεί να αναδείξει τη Λάρισα σε Πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2021, έναν στόχο που η δημοτική μας παράταξη «Λάρισα- Νέα Αρχή» στήριξε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μη δίνοντας βέβαια λευκή επιταγή . Αν οντως θέλουμε με αξιώσεις να διεκδικήσουμε έναν τέτοιο τίτλο, ο οποίος όμως θα αντανακλά στην πραγματικότητα, οφείλουμε όλοι μας να δουλέψουμε με πρόγραμμα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλάζοντας πρώτα και κύρια το μοντέλο της καθημερνότητάς μας, όσον αφορά τη λειτουργία της πόλης.
Η νέα δημοτική αρχή οφείλει άμεσα, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορειας και του συλλόγους των επαγγελματιών της πόλης, να αφήσει τις επαναλαμβανόμενες εικασίες και να προχωρήσει άμεσα στην ουσιαστική εφαρμογή ενός προγράμματος το οποίο θα έχει ως στοχο την αλλαγή της καθημερινότητάς της Λάρισας και όχι της διαχείρισής της. Οφείλει να αντιληφθεί πως το αίτημα των Λαρισαίων για αλλαγή, ήταν αίτημα αλλαγής νοοτροπίας, διαχείρισης παραδείγματος και μοντέλου παρέμβασης. Κάτι που δεν επιτυγχάνεται με λόγια και ωραίες προθέσεις, αλλά με έργα και αποτελέσματα. Αυτά δηλαδή που λείπουν από την δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη.
*Η Ρένα Καραλαριώτου είναι επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Λαρισαίων