Σηµαντική έκπτωση φόρου κερδίζουν οι φορολογούµενοι που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2024 τις ανακαινίσεις ή επισκευές στα ακίνητά τους. Σύμφωνα με την Καθημερινή (Προκόπης Χατζηνικολάου), το µπόνους της εφορίας µπορεί να φθάνει έως 3.200 ευρώ τον χρόνο για πέντε χρόνια.

Οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται µε την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθµιση κτιρίων, µειώνουν –ισόποσα κατανεµηµένες σε περίοδο πέντε ετών– τον φόρο εισοδήµατος των φυσικών προσώπων µέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, µε ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Οι δαπάνες για υλικά λαµβάνονται υπόψη µέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών.

Αυτό σηµαίνει ότι εάν κάποιος δαπανήσει 16.000 ευρώ το 2024 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, θα γλιτώσει φόρο εισοδήµατος συνολικού ύψους 16.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιµερίζεται ισόποσα σε πέντε χρόνια, αρχής γενοµένης µε το εκκαθαριστικό του 2025, έως το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2029. Για παράδειγµα, φορολογούµενος που θα δαπανήσει 10.000 ευρώ το 2024 για να επισκευάσει την κατοικία του και ο φόρος εισοδήµατος που θα κληθεί να πληρώσει µε το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2025 ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, θα δει τον λογαριασµό της φορολογικής δήλωσης να περιορίζεται στα 1.000 ευρώ λόγω της έκπτωσης των 2.000 ευρώ (10.000:5=2.000) που προβλέπεται για τις δαπάνες ανακαίνισης του ακινήτου του.

Για να ενεργοποιηθεί η έκπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι:

• Η απόδειξη πραγµατοποίησης των δαπανών µε νόµιµα παραστατικά (τιµολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών), στα οποία θα αναφέρεται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόµενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοµατεπώνυµο, ΑΦΜ) του προσώπου, καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί µόνο η διεύθυνση του ακινήτου.

• Η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, να έχει πραγµατοποιηθεί µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής ή µέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωµών (κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.ά.).

∆ικαιούχοι της έκπτωσης είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωµα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο π ρα γ µατ ο ποιούνται οι επιλέξιµες δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθµισης, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωµα ψιλής κυριότητας επί του ακινήτου, µε την προϋπόθεση να το χρησιµοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστηµα για την άσκηση της επιχειρηµατικής δραστηριότητάς τους. Στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούχος της µείωσης είναι µόνο το πρόσωπο στο όνοµα του οποίου εκδίδεται το σχετικό παραστατικό. Οι δαπάνες λήψης υπηρεσιών οι οποίες αναγνωρίζονται είναι οι εξής:

Α. Ενεργειακές. Τοποθέτηση θερµοµόνωσης. Αντικατάσταση κουφωµάτων, υαλοπινάκων. Εγκατάσταση ή αναβάθµιση συστήµατος θέρµανσης - ψύξης. Εγκατάσταση συστήµατος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύµατος, καθώς και συστηµάτων ηλεκτρικών συσσωρευτών (µπαταρίες) όταν συνδυάζονται µε φωτοβολταϊκά συστήµατα. Εγκατάσταση συστήµατος παραγωγής ζεστού νερού µε χρήση ΑΠΕ. Αναβάθµιση φωτισµού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.

Β. Λειτουργικές - αισθητικές. Τοποθέτηση - αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης. Τοποθέτηση - αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Συντήρηση - επισκευή στέγης. Επισκευή τοιχοποιίας - χρωµατισµού εσωτερικά και εξωτερικά κτιρίων. Τοποθέτηση συστηµάτων σκίασης. Αναβάθµιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα. Εγκατάσταση σηµείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχηµάτων. Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.

thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Καθημερινή)