Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα» το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο ΛάρισαςΓιώργος και Λένα Γουργιώτη θα πραγματοποιήσει τις εξής δράσεις-εκδηλώσεις :

Σάββατο 18 Μαΐου  στις 10:00

«Ανακαλύπτω τη Λάρισα των Μουσείων»

Τα μουσεία της πόλης συνδέονται μέσα από μια κοινή δράση υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων. 

- Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στις 11:00

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «Βελονιές Παράδοσης»

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας – Γιώργος και Λένα Γουργιώτη σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός» εγκαινιάζουν την περιοδική έκθεση «Βελονιές Παράδοσης» την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στις 11:00 στο Λαογραφικό  Ιστορικό  Μουσείο Λάρισας στην οδό Γ. Γουργιώτη (πάροδο οδού Φαρσάλων). Στην  εκδήλωση θα συμμετάσχει σχήμα από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει κεντήματα  από όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι να παρουσιαστεί η παραδοσιακή αυτή τεχνική με έμφαση στη χρήση των χειροποίητων κεντημάτων  για τον στολισμό της παραδοσιακής και αστικής κατοικίας. Κεντήματα από τις συλλογές του  Μουσείου αλλά και από ιδιωτικές συλλογές, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας και από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας θα παρουσιαστούν ως σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή κοινωνία και όχι μόνο, αλλά και ως πηγή έμπνευσης για σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα βιώσουν επιπλέον  μια πρωτοποριακή εμπειρία χωρικής επαυξημένης πραγματικότητας. Το μουσείο θα ζωντανέψει τα παραδοσιακά κεντήματα μέσω ψηφιακής ολογραμματικής αναπαράστασης. 

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 στις 11:00 

Ένα αλλιώτικο κέντημα-Βιωματικό εργαστήριο για ομάδα ψυχικά πασχόντων από την ψυχιατρική κλινική Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο Λάρισας

Βιωματικό εργαστήριο για ομάδα ψυχικά πασχόντων από την ψυχιατρική κλινική Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο Λάρισας. Στόχος είναι η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών μέσω της βιωματικής λαϊκής τέχνης εντάσσοντας τους σε ομάδες δημιουργικής απασχόλησης αυξάνοντας τα κίνητρα για δημιουργία και κοινωνική επανένταξη. Ένα μουσείο με ισότιμη πρόσβαση για όλους ανεξαιρέτως, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, έναυσμα για δημιουργική έκφραση , γνώση και ψυχαγωγία και για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και Αμεα. 

- Ανήμερα του εορτασμού θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο.