Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας για το σχολικό έτος 2024- 2025 θα υλοποιήσει δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης σε αναφορά με την μόνιμη αλλά και τις περιοδικές εκθέσεις -«Προίκα» και «Βελονιές Παράδοσης»-οι οποίες παρατείνονται έως και τον Φεβρουάριο του 2025.
Στόχος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε θέματα υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα νέα Εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιούνται στο Μουσείο είναι τα εξής: «Το δέντρο της ζωής» και «Μία πάντα για την τάξη μας».
Πιο συγκεκριμένα: Κατά την πραγματοποίηση του προγράμματος με θέμα: «Το δέντρο της ζωής» οι μαθητές θα γνωρίσουν το μοτίβο του δέντρου μέσα από τα εκθέματα ως ένα αρχαίο σύμβολο το οποίο εντοπίζεται ιστορικά σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες.
Θα γίνεται αναφορά στο δέντρο ως σύμβολο οικογενειακής συγγένειας, στο «οικογενειακό δέντρο» σε σχέση με την καταγωγή μας, στο δέντρο σε συνάφεια με τον κύκλο του χρόνου, τον κύκλο της ζωής, τον εθιμικό κύκλο και τον λατρευτικό κύκλο. Το πρόγραμμα θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα ενώ στη συνέχεια οι μαθητές μέσω της βιωματικής προσέγγισης, θα αφομοιώνουν καλύτερα στοιχεία και συμβολισμούς που αφορούν στο δέντρο της ζωής.
Στο δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Μια πάντα για την τάξη μας» οι μικροί μαθητές θα γνωρίσουν τη χρήση και τη λειτουργία του επιτοίχιου καλύμματος στο πλαίσιο της παραδοσιακής κατοικίας.
Μέσα από τις πάντες που εκτίθενται στο μουσείο θα μάθουν για τις παραδοσιακές τεχνικές (υφαντική, κεντητική, τυποβαφική, πλεκτική), για τα σχέδια και με βιωματική προσέγγιση θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.
Κατά την υλοποίηση του προγράμματος θα συζητούν με τους εμψυχωτές για το πώς η αναβίωση μιας παραδοσιακής τεχνικής στην σύγχρονη εποχή μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να συμβάλει στην αειφορία και στην κλιματική αλλαγή. Στο τέλος οι μαθητές θα στολίζουν το δικό τους χειροτέχνημα με έμπνευση και φαντασία.
Στο σχεδιασμό των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εκμάθηση αλλά και την εξοικείωση των παιδιών με την ζώσα κληρονομιά, τις παραδοσιακές τεχνικές αλλά και τον συμβολισμό των μοτίβων που έχουν άμεση σύνδεση με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Πληροφορίες: Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας – Γιώργος και Λένα Γουργιώτη
Διεύθυνση: Γ. Γουργιώτη (πάροδος οδού Φαρσάλων), Χαραυγή
Τηλέφωνο επικοινωνίας/ Fax: 2410 239446 e- mail: limlmus@otenet.gr
Για δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-14:00
Κόστος συμμετοχής για κάθε μαθητή : 1,50 €