Για το θέατρο, που είναι συμμετοχικό και διαδραστικό, που εμπνέει και διευκολύνει την προσωπική εξέλιξη, την κοινωνική αφύπνιση και αλλαγή, μίλησε στους εκπαιδευόμενους των σχολείων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Λάρισας η ηθοποιός, σκηνοθέτης και παιδαγωγός Εκπαιδευτικού Θεάτρου Σοφία Ιωαννίδη. Η θεατροπαιδαγωγός, που εκτός των άλλων υλοποιεί θεατρικά και παιδαγωγικά εργαστήρια σε έγκλειστους, επισκέφθηκε το σχολείο μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Η επισκέπτρια εξήγησε πόσο κεντρικό είναι το θέατρο στον άνθρωπο, αφού από μικρό παιδί υποκρίνεται με τα παιχνίδια του φανταστικές καταστάσεις μέχρι την ενήλικη ζωή του που αναλαμβάνει διάφορους κοινωνικούς ρόλους.
Ακολούθως, μετέφερε την εμπειρία της μέσω της Apicco, που έχει ως στόχο τη δημιουργική έκφραση και την εκπαίδευση χωρίς ταμπέλες, μέσω του θεάτρου και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αναγνωρίζοντας σε αυτά τη δύναμη να εμψυχώνουν, να ενδυναμώνουν και να ενσωματώνουν κοινωνικά ευάλωτα άτομα και ομάδες που βρίσκονται σε μειονεκτική κοινωνική και οικονομική θέση. «Το θέατρο δεν είναι για τους πλούσιους, ούτε είναι πολυτέλεια σε χώρους εργασίας, σε φυλακές ή ιδρύματα», τόνισε προσθέτοντας ότι οι ήρωες που υποδύονται οι ηθοποιοί στη σκηνή δεν είναι πλάσματα της φαντασίας, αλλά όπως μας διδάσκει το θέατρο είναι παντού γύρω μας. «Το θέατρο είναι παντού», κατέληξε η κ. Ιωαννίδη, η οποία παρότρυνε τους εκπαιδευόμενους να αναλαμβάνουν ρόλους όταν υπάρχει η αφορμή.
Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους εκπαιδευόμενους που αφορούσαν την οριοθέτηση στις θεατρικές αναπαραστάσεις και στους ρόλους των ηθοποιών, θέματα λογοκρισίας και αισθητικής των θεαμάτων.
Στο τέλος, η κ. Ιωαννίδη υλοποίησε θεατρικά παιχνίδια σε αίθουσες του 45ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.