Στην ενεργοποίηση ενός… ακαδημαϊκού think tank, με το οποίο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και άλλα ανώτατα πνευματικά ιδρύματα θα καταστούν παρεμβατικά στην κοινωνία, θα προχωρήσει ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, με την ανάληψη των καθηκόντων του.
Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ πρώτο πρότζεκτ της πανεπιστημιακής αυτής ομάδας θα είναι το σχέδιο της Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, το οποίο πέρα από την πολιτική σύλληψή του, όπως εξηγεί, προϋποθέτει επιστημονική τεκμηρίωση και κυρίως παρακολούθηση.
Αναφέρει επίσης ότι έργα άμεσης προτεραιότητας, όπως είναι ο καθαρισμός ρεμάτων-χειμάρρων και η αποκατάσταση αναχωμάτων, συνεχίζονται με ευθύνη της νυν δημοτικής αρχής, ενώ τα μεσομακροπρόθεσμα είναι ευθύνης του υπουργείου Υποδομών.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
- Πώς εξελίσσονται τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία; Υπάρχει τελικά ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιστρέψουν οι περιοχές σε μια κανονικότητα;
Σε ό,τι αφορά στα έργα άμεσης προτεραιότητας, όπως είναι ο καθαρισμός ρεμάτων-χειμάρρων και η αποκατάσταση αναχωμάτων, αυτά συνεχίζονται κανονικά με την ευθύνη του κ. Αγοραστού για να περάσουν στη συνέχεια, όπως θεσμικά προβλέπεται από 1/1, υπό τη δική μου ευθύνη. Τα μέσο και μακροπρόθεσμα έργα είναι ευθύνης του υπουργείου Υποδομών και το τι ακριβώς θα γίνει είναι συνάρτηση του master plan που ετοιμάζουν να παραδώσουν σύντομα οι Ολλανδοί.
Το διευκρινίζουμε αυτό γιατί δεν μπορεί να σχεδιάσει κανείς την επόμενη μέρα μακροπρόθεσμα χωρίς να γνωρίζει ποιο είναι το αναπτυξιακό σενάριο. Οπως ίσως γίνεται αντιληπτό, πρέπει να συνυπολογιστεί επίσης το γεγονός ότι απαιτούνται πρωτοφανείς συναινέσεις και συνέργειες μεταξύ του πολιτικού, του αυτοδιοικητικού, του επιχειρηματικού και του αγροτικού κόσμου κατά την υλοποίηση ενός τόσο απαιτητικού και πολυπρισματικού έργου.
- Καταθέσατε πρόταση για συγκρότηση ομάδας καθηγητών ΑΕΙ και εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβουν το σχέδιο της Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Τι περιμένετε από μια τέτοια ομάδα;
Από την πρώτη στιγμή γνωρίζουν οι θεσσαλοί πολίτες τη θέση μας, ότι δηλαδή η λειτουργία της Περιφέρειας από εδώ και στο εξής δεν θα αφήνει έξω από το «γίγνεσθαι» την κοινωνία μας, τους επαγγελματικούς, τους κοινωνικούς, τους επιστημονικούς φορείς. Μία από αυτές τις ομάδες συνεργασίας με την Περιφέρεια είναι και η ομάδα καθηγητών ΑΕΙ και εμπειρογνωμόνων που θα ασχοληθούν και με το σχέδιο της Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας στο οποίο αναφέρεστε.
Με έναν τρόπο λειτουργίας πρακτικό, επιστημονικό και αντιγραφειοκρατικό. Με λίγα λόγια ενεργοποιούμε ένα think tank, και καθιστούμε παρεμβατικό στην κοινωνία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και άλλα ανώτατα πνευματικά ιδρύματα όπως διαπιστώνετε από τη σύνθεση αυτής της ομάδας. Αλλωστε το σχέδιο της Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας είναι ένα πολυσύνθετο project που πέρα από την πολιτική σύλληψή του προϋποθέτει επιστημονική τεκμηρίωση και κυρίως παρακολούθηση.
- Σε λίγες εβδομάδες έρχονται τα Χριστούγεννα. Το Πήλιο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες;
Θα σας απαντήσω λακωνικά. Τα ξενοδοχεία και τα πάσης φύσης καταστήματα και τουριστικές επιχειρήσεις είναι έτοιμα να υποδεχτούν τουρίστες και επισκέπτες σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας μας. Δεν έχουν παρά οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις κρατήσεις τους.
- Οι προτεραιότητές σας με την ανάληψη των καθηκόντων;
Δημιουργούμε το Συμβούλιο Καινοτομίας της Περιφέρειας (ΠΣΕΚ) τον Γενάρη και διοργανώνουμε ημερίδες μέχρι τέλη Φλεβάρη για να φτιαχτεί το εργαλείο της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια που είχε μείνει πίσω. Ξεκινάμε μια βαθιά διαβούλευση με δήμους και παραγωγικούς φορείς για την ετοιμασία των φορέων και τη συμμετοχή τους με έργα και δράσεις στο νέο ΠΕΠ.
Προκηρύσσουμε τις πρώτες συνεργασίες Πανεπιστημίου με επιχειρήσεις (στόχος Ι-3 του ΠΕΠ) που είχαμε τη χειρότερη επίδοση στη χώρα ως Περιφέρεια. Γίνονται οι πρώτες προσκλήσεις σε όλους τους στόχους του ΠΕΠ 2021-2027 και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει το πρόγραμμα της αστικής ανάπτυξης των 4 πρωτευουσών των νομών.
Αρχίζει ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με θέατρο, κινηματογράφο και τσίρκο δρόμου στις πλημμυρισμένες περιοχές για να ξαναζωντανέψουν ο Παλαμάς και η Φαρκαδόνα, η Αργιθέα και το Μουζάκι.
Ταυτόχρονα ξεκινάμε το πρόγραμμα για αθλητισμό στην τρίτη ηλικία που θα έχει πολλές και δομημένες παρεμβάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις αρχικά. Ολοκληρώνουμε τα αναχώματα στις περιοχές που επλήγησαν και πιστεύω ότι μέσα στον Φλεβάρη θα ολοκληρωθεί το master plan των Ολλανδών που φτιάχνεται μαζί με την ομάδα μας πλέον. Αυτά θα μας δείξουν τον δρόμο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου στη Θεσσαλία. Και φυσικά θα συνεχίσουμε με όλα τα άλλα στους τομείς που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, στα πλαίσια της δράσης της Περιφέρειας.
- Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διαβούλευση. Τι ακριβώς θα κάνετε;
Κατ’ αρχάς ως Περιφερειακή Αρχή θέτουμε στο επίκεντρο τον θεσσαλό πολίτη. Τον θέλουμε δίπλα μας, συνδιαμορφωτή του μέλλοντος που φιλοδοξούμε να τίσουμε μαζί του. Εχουμε προγραμματίσει ήδη από τον ερχόμενο Φλεβάρη να επικοινωνήσουμε το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) με όλους τους παραγωγικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών, και να ακούσουμε τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους.
Αυτό επιβάλλεται άλλωστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της «επιχειρηματικής ανακάλυψης». Και κάτι ακόμη. Με τεκμηριωμένες θέσεις θα κερδίσουμε το αυξημένο μερίδιο που μας αναλογεί, εξαιτίας και της πρόσφατης καταστροφής που υπέστη η Θεσσαλία τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από τη νέα ΚΑΠ και θα επαναδιαπραγματευθούμε τα ποσά του νέου ΠΕΠ σε τομείς που η Θεσσαλία έχει μείνει πίσω και έχουν σχέση με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο.