Δεδομένου του σταθερού ενδιαφέροντος της για τα ζητήματα πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων, αλλά και της πρότερης θητείας της σε αντίστοιχες, βραβευμένες δομές του ΟΚΑΝΑ στη Λάρισα, σε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, για την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσης για τους εργαζομένους ΕΣΠΑ των μονάδων του ΚΕ.Θ.Ε.Α., επισημαίνοντας τα εξής:

«Άδηλο το εργασιακό μέλλον, από 1/1/2025, 180 περίπου υπαλλήλων ΕΣΠΑ, θεραπευτικού και διοικητικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου (ΙΔΟΧ) που στελεχώνουν επί του παρόντος τα προγράμματα του ΚΕ.Θ.Ε.Α. σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, όπως π.χ. της Κινητής Μονάδας Υποστήριξης Λάρισας, της οποίας το καθημερινό έργο στο πεδίο των εξαρτήσεων δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Οι δε 180, ως άνω υπάλληλοι θεραπευτικού και διοικητικού προσωπικού, θα πρέπει να σημειωθεί πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του ανωτέρω φορέα, προσαρμοσμένοι στις ανάγκες κάθε περιοχής, ανάγκες που σημειωτέον συνεχίζουν να υφίστανται και μετά την ίδρυση του νέου φορέα (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων – Ε.Ο.Π.Α.Ε.) και, βέβαια, και μετά την 1η Ιανουαρίου 2025.

Όπως, μάλιστα, αναφέρουν σε σχετική επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας, παρότι υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της χώρας, των οποίων οι ανάγκες παρέχεται αποκλειστικά από προσωπικό ΕΣΠΑ και ενώ η χρηματοδότηση των πράξεων από κοινοτικούς πόρους ολοκληρώνεται στις 31/12/2024, ακόμη δεν υπάρχει από τους αρμόδιους φορείς, καμία περαιτέρω πρόβλεψη για την ανανέωση των συμβάσεών τους ή για το όποιο εργασιακό τους μέλλον, κάτι βέβαια που αν οριστικοποιηθεί, θα σημάνει για τον υπό ίδρυση, νέο οργανισμό (Ε.Ο.Π.Α.Ε.) την απώλεια εξειδικευμένου προσωπικού, με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στο πεδίο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 555/31-3-2023 επιστολή του Υπουργού Υγείας και την υπ’ αριθμ. Α4γ/ΓΠ.61258/8-8-2017 (ΑΔΑ: 72Ξ465ΦΥΟ-5ΔΒ) απόφαση, από άποψη σκοπιμότητας, «μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης οι σχετικές δαπάνες λειτουργίας και υλοποίησης θα καλύπτονται κατά έτος από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας σε αντίστοιχους ΚΑΕ των δικαιούχων και ως ημερομηνία μετάβασης των εν λόγω δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό ορίζεται η 1/1/2025».

Κατόπιν τούτου και δεδομένου ότι οι ανωτέρω εργαζόμενοι εκφράζουν τις έντονες, όσο και εύλογες, ανησυχίες τους, για την εργασιακή τους επισφάλεια, από το νέο έτος και έπειτα, αφού ακόμη καμία ενημέρωση δεν υπάρχει και τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά και επειδή ενδεχόμενη απόλυσή τους ενδεχόμενο κατά κύριο λόγο και πρωτίστως θα πλήξει τους κατά τόπους εξαρτημένους/ες και τις οικογένειές τους, αφού θα θέσει σε κίνδυνο το ‘’θεραπευτικό συνεχές’’, αλλά και την εμπιστοσύνη των παραπάνω στα «πρόσωπα αναφοράς», τα οποία είναι οι ίδιοι οι συμβασιούχοι ΕΣΠΑ του ΚΕ.Θ.Ε.Α., η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον υπουργό Υγείας αν:

«Σκοπεύει να προβεί στην ανανέωση των συμβάσεων εργασίας των ως άνω υπαλλήλων με την έκδοση απόφασης έγκρισης σκοπιμότητας, με την οποία να διασφαλίζεται, αρχικά, η συνέχιση λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων δομών/υπηρεσιών μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027 και, έπειτα, η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως ήταν και η αρχική δέσμευση του Υπουργείου Υγείας, χωρίς καμία διακοπή στη σχέση εργασίας τους;

Αν προτίθεται να διασφαλίσει σε δεύτερο χρόνο πως το προσωπικό που εργάζεται στο φορέα μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, θα παραμείνει στην εργασία του με σταθερή σχέση εργασίας και σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τη στιγμή που τα επιστημονικώς τεκμηριωμένα δεδομένα, έτσι όπως καταδεικνύονται από τις σχετικές μελέτες επί του πεδίου, οι ανάγκες στην Ελλάδα για πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη αυξάνονται ραγδαία, συνηγορώντας στην ενίσχυση των σχετικών φορέων με προσωπικό και όχι στην απίσχνασή τους;».