Τριπλασιάζεται σχεδόν το ποσοστό των φοιτητών που μπορούν να δεχθούν τα πανεπιστήμια μέσω κατατακτήριων εξετάσεων. Πρόκειται για απόφαση του υπουργείου Παιδείας που επιτρέπει την κινητικότητα των πτυχιούχων πανεπιστημίων και μεταλυκειακής εκπαίδευσης σε άλλα επιστημονικά αντικείμενα, ενώ θεωρείται ότι δίνει την ευκαιρία σε περιφερειακά τμήματα να αυξήσουν τον αριθμό των φοιτητών τους.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στη Σύνοδο Πρυτάνεων, το ποσοστό από 12% με νομοθετική ρύθμιση θα αυξηθεί στο 30%. Φυσικά πρόκειται για ανώτατο όριο, σημειώνει η εφημερίδα Καθημερινή (Απόστολος Λακασάς) και όπως διευκρίνισε ο υπουργός «τα τμήματα θα επιλέξουν ποιο ποσοστό θα θέσουν ανάμεσα στο 12% και το 30%».

Βεβαίως, όπως ανέφερε «το πιθανότερο είναι τα τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων να επιλέξουν το ανώτατο όριο, 30%, για να προσελκύσουν φοιτητές, ιδίως εάν έχουν κενές θέσεις λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αντίθετα, τα περιζήτητα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ, τα οποία κάθε χρόνο διαμαρτύρονται ότι επιβαρύνονται ιδιαίτερα λόγω μετεγγραφών από τα περιφερειακά ΑΕΙ, θα επιλέξουν μικρότερο ποσοστό».

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στο τμήμα υποδοχής κάθε χρόνο από 1 έως 15 Νοεμβρίου. Οι κατατακτήριες εξετάσεις προγραμματίζονται κάθε χρόνο στο διάστημα μεταξύ 1ης και 20ής Δεκεμβρίου. Ετσι, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, «η αύξηση του ποσοστού έως και 30% θα ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026». Αλλωστε, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι κατατακτήριες σε πολλά τμήματα.

Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τρία μαθήματα, τα οποία ορίζονται, όπως και η εξεταστέα ύλη, με απόφαση της συνέλευσης τμήματος το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους και αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος.

Το εξάμηνο κατάταξης πτυχιούχων στο τμήμα ορίζεται από τη γενική συνέλευση της σχολής και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του εβδόμου εξαμήνου για τμήματα σχολών εξαετούς φοίτησης (ιατρικές) ή του πέμπτου εξαμήνου για τμήματα σχολών πενταετούς ή τετραετούς φοίτησης.

Οι επιτυχόντες συνήθως κατατάσσονται στο πρώτο ή στο τρίτο εξάμηνο, και ένα βασικό κριτήριο είναι η ακαδημαϊκή σχέση που έχει το πτυχίο τους με το αντικείμενο του τμήματος στο οποίο επιθυμούν να σπουδάσουν.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr