Δημόσια παρέμβαση πραγματοποίησε η Γραμματέας της ΚΟ και βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη σχετικά με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, επισημαίνοντας τα εξής:

« Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από 1 Απριλίου, θα κυμαίνεται στα 780 € μικτά και 667 € καθαρά, ενώ αφορά 650.000 εργαζόμενους.

Δυστυχώς, η αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι κατώτερη των περιστάσεων και των συνθηκών που την επιβάλλουν κι αυτό αποδεικνύεται από κάποιες σημαντικές επισημάνσεις :

∙Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση κυμαίνεται στο 9,4% ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης κυμαίνεται στο 15% .

∙Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός συρρίκνωσαν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με αποτέλεσμα το κατά κεφαλή ΑΕΠ να παρουσιάζει μείωση άνω των 20 μονάδων σε μια μόλις δεκαετία .

∙Ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα είναι στο 47% του μέσου ετήσιου μισθού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

∙Η αύξηση που ανακοινώθηκε είναι αυτή που προτάθηκε από τους εργοδοτικούς φορείς, ενώ η ΓΣΕΕ πρότεινε αύξηση 826 Ευρώ μικτά , δηλαδή αύξηση ποσοστού 16% , ώστε να καλυφθεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης .

Η καλή αμοιβή στην εργασία, είναι προτεραιότητα της Σοσιαλδημοκρατίας, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση των ανισοτήτων, την κοινωνική ειρήνη και την αξιοπρέπεια στη ζωή των πολιτών.

Στο ΠΑΣΟΚ προτάσσουμε την επιστροφή των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την απελευθέρωση των τριετιών, ώστε να υπάρχει μισθολογική εξέλιξη αυτών που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές.

Περαιτέρω, είναι άμεση αναγκαιότητα η λήψη μέτρων και κινήτρων στήριξης των επιχειρήσεων, όπως η κατάργηση ή μείωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους - ένα μέτρο που δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση, αλλά ανακουφίζει τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κατώτατος μισθός είναι κεκτημένο των εργαζομένων, μέσα από λαϊκούς αγώνες και πάγιες διεκδικήσεις .

Δεν είναι προεκλογικό παιχνίδι, ούτε προσφέρεται για επικοινωνιακές φιέστες – ειδικά από μια Κυβέρνηση που μετριέται πλέον, σε επίπεδο συνείδησης … »