Στην ανάγκη στήριξης και υποστήριξης των παραγωγών-τυποποιητών ακτινιδίου του Πυργετού, ώστε η δυναμική αυτή καλλιέργεια να κερδίσει ακόμη περισσότερες αγορές του εξωτερικού, αλλά και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το αγροτικό εισόδημα, αναφέρθηκε η γενική γραμματέας της ΠΕΔ Θεσσαλίας, κ.Ρένα Καραλαριώτου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη μεταποιητική μονάδα της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις αναφορικά με την παραγωγή και εξαγωγή ακτινιδίου, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ακτινίδιο Πυργετού κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο τόσο στην εγχώρια, όσο και στις αγορές του εξωτερικού, αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει στο συγκεκριμένο προϊόν από τα μέλη και τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού, αλλά και από όλους τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, διότι σε καθημερινή βάση αποδεικνύετε ότι ο αγροτικός κόσμος της Λάρισας και της Θεσσαλίας διαθέτει την εμπειρία, τη θέληση, την ευελιξία, αλλά και την απαιτούμενη τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που κατακτούν τις παγκόσμιες αγορές.

Με τη δημιουργία ευνοϊκού προς τις επενδύσεις κλίματος, σε συνδυασμό με την κατεύθυνση σημαντικού τμήματος των κοινοτικών πόρων προς τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τις σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις προς τους συνεταιρισμούς, η ελληνική πολιτεία οφείλει να κάνει ακόμη ένα βήμα: να “επενδύσει”, με τη σειρά της, και να ενισχύσει τις προσπάθειες των παραγωγών για την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Είναι η μόνη ελπίδα που έχουμε να ανανεωθεί δημογραφικά η ύπαιθρος, να δημιουργηθούν μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να αυξηθούν κατακόρυφα οι εξαγωγές και το εθνικό μας εισόδημα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ.Καραλαριώτου.

Η Λαρισαία πολιτικός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί τόσο για τη δυναμικότητα παραγωγής/επεξεργασίας, καθώς και για τη δυναμική που έχουν αναπτύξει οι εξαγωγές του ακτινιδίου, ιδίως μετά τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή. Ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για τους τοπικούς παραγωγούς-καλλιεργητές, τυποποιητές και εμπόρους αποτελεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως ανέφεραν στην κ.Καραλαριώτου ο πρόεδρος, Αθανάσιος Ευθυμίου του Α.Σ. Πυργετού και ο πρώην πρόεδρος, Αθανάσιος Βλάχος, νυν αντιδήμαρχος Τεμπών. Ο Α.Σ. Πυργετού έχει αιτηθεί την εγκατάσταση φ/β πάνελ στη στέγη της μονάδας ψύξης/τυποποίησης, αίτημα το οποίο τελεί σε αναμονή, εξαιτίας έλλειψης ενεργειακού “χώρου”. Έχει, παράλληλα, δρομολογήσει τις διαδικασίες για κατοχύρωση του “Ακτινιδίου Πυργετού” ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). 

«Θα πρέπει να διασφαλιστεί ο αναγκαίος “χώρος”, στο δίκτυο ενέργειας, ώστε τα αιτήματα των μεταποιητικών μονάδων για τοποθέτηση συστημάτων ΑΠΕ στις εγκαταστάσεις τους, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών και την ελάφρυνση του κόστους, να ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στις παραγωγικές μας δυνάμεις να δημιουργήσουν ποιοτικά, ανταγωνιστικά προϊόντα, με ισχυρό brandname, στον κρίσιμο κλάδο της αγροδιατροφής», τόνισε η κ.Καραλαριώτου.

Η κ. Καραλαριώτου επισκέφθηκε ακόμη δυο νέες, σύγχρονες μονάδες, την SketosFruits, του Βασίλειου Σκέτου, αλλά και τη μονάδα της MJF, του Απόστολου Μπουζώνα, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πορεία της φετινής σοδειάς, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Οι παραγωγοί και οι μεταποιητές του Πυργετού ανέφεραν στην Λαρισαία πολιτικό το θέμα της έλλειψης εργατών γης, αλλά και το θέμα της κάλυψης των αναγκών άρδευσης των καλλιεργειών ακτινιδίου -ζητούν τη δημιουργία ταμιευτήρα στην περιοχή τους. 

«Ο πρωτογενής τομέας είναι ο τομέας που στήριξε και στηρίζει την εθνική μας οικονομία ακόμη και στα πιο δύσκολα χρόνια. Πρέπει να γίνει εθνική προτεραιότητα η στήριξη νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, μέσα από την κατεύθυνση περισσότερων πόρων της ΚΑΠ στην ενίσχυση συνεταιριστικών σχημάτων, την υλοποίηση νέων, καινοτόμων περιβαλλοντικών προγραμμάτων, την αποτελεσματικότερη διαχείριση ενεργειακών και υδατικών πόρων. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκα δίπλα στους παραγωγούς ακτινιδίου, ως αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, για την αντιμετώπιση προβλημάτων στις καλλιέργειες. Βρίσκομαι και σήμερα στο πλευρό τους, διεκδικώντας δυναμικά την άμεση απόκριση στα τωρινά αιτήματά τους», υπογράμμισε η κ.Καραλαριώτου