Την έλλειψη ασφαλιστικών δικλείδων στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, στηλίτευσε από το βήμα της βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης νόμου για το κλίμα, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Λαρισαίος πολιτικός, «οι αγρότες μας, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, οδηγούνται με την ανοχή της Κυβέρνησης στην ανεξέλεγκτη, ελλείψει χωροταξικού, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Μειώνεται έτσι και υποβαθμίζεται η προστασία της γεωργικής γης.»
Αναλυτικότερα η ομιλία του κ. Κόκκαλη: «Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι τόσο έντονες που δεν μπορούμε να σταματήσουμε την κλιματική κρίση, τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης σήμερα, την απώλεια της βιοποικιλότητας αύριο και την υποβάθμιση της γης μεθαύριο. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν από κοινού, αλλά με σχέδιο, με σχέδιο στρατηγικό και συνεκτικό, το οποίο όμως απουσιάζει δυστυχώς από τον παρόντα κλιματικό νόμο.
Θα αναφερθώ στην ομιλία μου στη μεγάλη απούσα από αυτόν τον νομό που δεν είναι άλλη από τη γεωργία. Σύμφωνα με την προσφάτως δημοσιευθείσα έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στα πλαίσια της Σύμβασης στις 27 Απριλίου του 2022 για την καταπολέμηση της ερημοποίησης, συνιστά μεγάλη προσοχή, κατεπείγουσες ενέργειες για τους φυσικούς πόρους, για τη βιοποικιλότητα, για το νερό και για το έδαφος.
Στην έκθεση προτείνεται να ληφθούν μέτρα για την προστασία των φυσικών περιοχών, την ενίσχυση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της παραγωγής τροφίμων, παίρνοντας μέτρα για την εξασφάλιση των αναγκών σε ενέργεια, μειώνοντας παράλληλα τα αέρια του θερμοκηπίου, την προβολή των κινδύνων της επισιτιστικής ασφάλειας, την εξασφάλιση των αναγκών σε ενέργεια, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία που μειώνει τα απόβλητα και τη ρύπανση. Και τι άλλο λέει αυτή η έκθεση; Λέει ότι οι πόροι της γης, το έδαφος, το νερό και η βιοποικιλότητα, αποτελούν το θεμέλιο για την ευημερία των κοινωνιών και την ανάπτυξη τωνοικονομιών.
Ενδεικτικό πόσο η χώρα μας λαμβάνει υπόψη αυτή τη Σύμβαση για την καταπολέμηση της ερημοποίησης η οποία υπεγράφη το 1997 είναι ότι έχει απλήρωτη την ετήσια δόση εδώ και τρία χρόνια.
Όσον αφορά τη γεωργία και την προστασία της γεωργικής γης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται λόγος -ειδικά τον τελευταίο χρόνο- για επισιτιστική ασφάλεια, για παραγωγή τροφίμων, για παραγωγή ποιοτικών τροφίμων. Στη δημόσια κουβέντα ήρθε πλέον η λέξη επισιτιστική ασφάλεια και ότι πρέπει να είμαστε αυτάρκεις. Λησμονούμε, όμως, την πιο βασική προϋπόθεση, το απαραίτητο συστατικό: το έδαφος, το χώμα.
Προστατεύεται άραγε η γεωργική γη στη χώρα μας; Αναφέρομαι περισσότερο και θέλω να επιστήσω την προσοχή σε Βουλευτές της επαρχίας. Προστατεύεται η γεωργική γη; Είναι το πιο βασικό συστατικό, η πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε για να μιλάμε για επάρκεια στα τρόφιμα και όχι μόνο. Το 2001 ήταν η πρώτη προσπάθεια νομοθετικά στην οποία οριοθετήθηκε και ξεκαθάρισαν οι ζώνες υψηλής παραγωγικότητας. Δυστυχώς, όμως, παρεμβάσεις όπως το 2013, παρεμβάσεις νομοθετικές όπως το 2019, όχι απλά μείωσαν τη γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και την υποβάθμισαν. Φωτεινή εξαίρεση είναι το Προεδρικό Διάταγμα με αριθμό 56/2018 που οριοθετούσε τις χρήσεις γης.
Οι αγρότες μας, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, οδηγούνται με την ανοχή της Κυβέρνησης στην ανεξέλεγκτη, ελλείψει χωροταξικού, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Μειώνεται έτσι και υποβαθμίζεται η προστασία της γεωργικής γης. Κι εσείς μας λέτε να ψηφίσουμε αυτόν τον κλιματικό νόμο;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υποτίθεται ότι αυτός ο κλιματικός νόμος -βέβαια στα λόγια, όπως και σε πολλά άλλα νομοσχέδια- αναφέρει ότι με το σχέδιο νόμου θεσπίζεται η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον σταδιακό μετριασμό των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων και θερμοκηπίου, για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.
Ως γνωστό, είναι απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένο, το 50% των αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα, από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση. Και δεν υπάρχει ούτε μία κουβέντα -μία λέξη, όχι μέτρο- για τον πρωτογενή τομέα, για τη γεωργία. Άραγε είναι σκόπιμη η παράλειψη; Είναι επικίνδυνη άγνοια; Είναι ενσυνείδητη η πράξη υποβάθμισης της γεωργικής γης; Για ποια τρόφιμα θα μιλάμε σε λίγα χρόνια; Αυτά που θα παράγονται από τα φωτοβολταϊκά;
Ποια είναι η πρόβλεψη για τα απόβλητα; Το νομοσχέδιο δεν κάνει λόγο ούτε καν για γεωργικά απόβλητα. Για τα απόβλητα από τις εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών κάποια στιγμή -έχω την εντύπωση ότι είναι για είκοσι-τριάντα χρόνια οι συμβάσεις- πώς θα απορροφηθούν από το περιβάλλον; Υπάρχει τέτοιου είδους πρόβλεψη σε αυτό το νομοσχέδιο; Κι εσείς μας λοιδορείτε και μας λέτε ελάτε να ψηφίσετεαυτόν
τον εγκληματικό νόμο;
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές της επαρχίας της Νέας Δημοκρατίας, η γεωργική γη στις περιφέρειές σας έχει αυξηθεί; Η γη υψηλής παραγωγικότητας έχει μειωθεί, έχει υποβαθμιστεί; Ναι ή όχι; Πώς προστατεύεται αυτή η γη στις περιφέρειές σας με αυτόν τον κλιματικό νόμο; Να μας το πείτε, να το διαβάσουμε και να το ψηφίσουμε.»