Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα: «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός», την οποία διοργάνωσε η Τετραμελής Ομάδα Ε.ΒΙ.Ε. της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με Συμβούλους Εκπαίδευσης της Δ.Π.Ε. Λάρισας.
Η Ημερίδα διεξήχθη στις 10/12/2024, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και απευθυνόταν προς τους/τις Διευθυντές/ντριες και υπευθύνους/ες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι/ες συγκροτούν τις διμελείς ομάδες των σχολικών μονάδων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στόχος της Ημερίδας ήταν η κατάρτιση των ανωτέρω σε σύγχρονες παιδαγωγικές και νομικές πτυχές του θέματος, αλλά και σε καλές πρακτικές, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στις σχολικές μονάδες.
Την έναρξη της Ημερίδας κήρυξε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Aικατερίνη Καραγιώργου, η οποία κατά τον χαιρετισμό της επισήμανε την κρισιμότητα του υπό εξέταση ζητήματος, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού λαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις και αφορά όλες τις σχολικές μονάδες διεθνώς, ανεξαρτήτως του αριθμού των μαθητών και μαθητριών της, του αστικού ή ημιαστικού ή άλλου περιβάλλοντος όπου εδρεύει ή της βαθμίδας εκπαίδευσης όπου ανήκει. Για τους λόγους αυτούς η πρόληψη και η αντιμετώπισή του, αποτελεί πανευρωπαϊκή προτεραιότητα του σχολείου του 21ου αιώνα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής που χάραξε το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και για το σχολικό έτος 2024-2025 για το μείζον αυτό θέμα.
Ο όρος “σχολικός εκφοβισμός” (bullying), παραπέμπει σε μία σύγχρονη μάστιγα που ταλανίζει τις σχολικές κοινότητες παγκοσμίως, καθώς χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου ή τον αποκλεισμό μαθητών και μαθητριών από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.
Κατά συνέπεια η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εγγενή ανάγκη των παιδιών για αποδοχή και ασφάλεια, διαταράσσει τη γενικότερη λειτουργία του σχολείου, καθιστώντας τον χώρο φόβου και ανασφάλειας και απομειώνοντας καίρια τον διδακτικό και παιδαγωγικό του ρόλο.
…Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι έχουμε να βαδίσουμε ακόμη πολύ δρόμο στην αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου προσεγγίζοντάς το με μεγάλη προσοχή, με την απαραίτητη συνεργασία και υποστήριξη από τα συναρμόδια και εμπλεκόμενα -κατά περίπτωση- πρόσωπα και φορείς, επιδιώκοντας τη διαρκή ανατροφοδότηση του έργου μας από τους ειδικούς, τόσο σε παιδαγωγικό, όσο και διοικητικό επίπεδο. Συνεπώς, η πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού απαιτεί τη δέουσα εγρήγορση -εκ μέρους μας- ως προς τις αιτίες που το γεννούν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο οικογενειακό – σχολικό – και κοινωνικό πλαίσιο, στο οποίο διαβιούν και αλληλοεπιδρούν οι μαθητές και οι μαθήτριες. Η καλή γνώση του, επίσης, εξελισσόμενου νομοθετικού πλαισίου, μας θωρακίζουν στο παιδαγωγικό έργο που ασκούμε, οδηγώντας μας στις ορθές ενέργειες που οφείλουμε από τη θέση ευθύνης μας να πράξουμε…».
Χαιρετισμό στην Ημερίδα, απηύθυνε, επίσης, ο Τμηματάρχης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Λάρισας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, κ. Κωσταρέλος Μαργαρίτης ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή και στον ιδιαίτερο ρόλο του Γραφείου Προστασίας Ανηλίκων, το οποίο έχει συσταθεί και λειτουργεί στη Λάρισα, από το 2021 ως αυτοτελές γραφείο, με στόχο και προτεραιότητα την προστασία των ανηλίκων μέσω μίας ομοιόμορφης, αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης φαινομένων που αφορούν τους ανήλικους. Όπως μάλιστα τόνισε, παρόλο που είναι προτιμότερο οι οποίες διαφορές προκύπτουν μεταξύ ανηλίκων, να επιλύνονται ενδοσχολικά, το Γραφείο είναι πάντοτε διαθέσιμο για τις σχολικές μονάδες, για οποία οτιδήποτε ζητηθεί για το βέλτιστο των παιδιών, τα οποία είναι το μέλλον και οι πολίτες του αύριο.
Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης, η κ Ευαγγελία Λεμά, Αστυνόμος Β,΄ Προϊσταμένη του Γραφείου Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Λάρισας του Γραφείου Προστασίας Ανηλίκων, η Αρχιφύλακας κ. Κρανά Αθηνά και λοιπά στελέχη του Γραφείου Προστασίας Ανηλίκων, η εκπρόσωπος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Λάρισας, Παιδαγωγός κ. Αναστασοπούλου Σωτηρία, η Αναπληρώτρια της Δ/ντριας Π.Ε. Λάρισας, κ. Σίσκου Θωμαή, η Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων, οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Π.Ε. Λάρισας, κ. Καραθάνος Δημήτριος, κ. Μαγγόπουλος Γεώργιος, κ. Πιλάτου Βασιλική, κ. Σωτηρίου Απόστολος και κ. Χατζηλέλεκας Δημοσθένης, το αιρετό Μέλος του Π.Υ.Σ.Π.Ε. κ. Λέτσιος Ιωάννης, καθώς επίσης και Διευθυντές/Διευθύντριες και υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί των 6/θέσιων και άνω σχολικών μονάδων της Δ.Π.Ε. Λάρισας.
Ακολούθησαν οι παρακάτω εμπεριστατωμένες εισηγήσεις ειδικών, κατά τις οποίες το πολυδιάστατο θέμα της Ημερίδας προσεγγίστηκε με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο, μέσω των οποίων δόθηκαν πολύτιμες πληροφορίες και καλές πρακτικές, όσον αφορά τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί:
1. Βασιλική Πιλάτου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης 6ης Θέσης Δασκάλων Π.Ε. Λάρισας, «ΕΒΙΕ: Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός»,
2. Δημοσθένης Χατζηλέλεκας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης 5ης Θέσης Δασκάλων Λάρισας, “Αγωγή στη Συγχώρηση”,
3. Ευαγγελία Λεμά, Αστυνόμος Β΄ Προϊσταμένη του Γραφείου Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Λάρισας, «Σχολικός εκφοβισμός»,
4. Δημήτριος Καραθάνος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης 4ης Θέσης Δασκάλων Π.Ε. Λάρισας, “To κοινωνιόγραμμα της τάξης μου”,
5. Γεώργιος Μαγγόπουλος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης 1ης Θέσης Δασκάλων Π.Ε. Λάρισας, «Πρωτόκολλα Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού».
Την Ημερίδα συντόνισε ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης, κ. Μαγγόπουλος Γεώργιος, ενώ οι εισηγήσεις, μεταδόθηκαν ζωντανά στο διαδίκτυο, προκειμένου να τις παρακολουθήσουν τα μέλη των διμελών ομάδων των ολιγοθέσιων Σχολικών Μονάδων της Δ.Π.Ε. Λάρισας.
Η κ. Καραγιώργου, ευχαριστεί θερμά την Τετραμελή Ομάδα Δράσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και ιδιαίτερα την τους Συμβούλους Εκπαίδευσης που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της ημερίδας. Ιδιαιτέρως ευχαριστεί θερμά τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, και την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Λάρισας, καθώς το σύνολο των συμμετεχόντων/ουσών στην Ημερίδα, προκειμένου να καταρτιστούν και εκπαιδευτούν στη διαχείριση ενός ιδιαίτερα σημαντικού ζητήματος, κατά την άσκηση του εκπαιδευτικού λειτουργήματος.