Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συνεδρίασε σήμερα στη Λάρισα και ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων και Κυκλικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ, της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ εκφράζει την έντονη, απόλυτη και πλήρη αντίθεση του στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ ‘’Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης’’.
Εμμένει στην δεσμευτική απόφαση του Τακτικού του Συνεδρίου στη Ρόδο όπου ομόφωνα αποφασίστηκε από τους συνέδρους, οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ να είναι εθελοντικές και όχι αναγκαστικές, σεβόμενοι πάντα τις συνταγματικές επιταγές και την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Προϋπόθεση για τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου με βάση την κοινή πρόταση της ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ και ΕΕΤΑΑ είναι να διεξαχθεί, ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΒΑΣΗ με επισπεύδον το αρμόδιο για την Αυτοδιοίκηση Υπουργείο Εσωτερικών και όχι το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Ως εκ τούτου η ΚΕΔΕ δε μπαίνει σε καμία επιμέρους συζήτηση για το σχέδιο νόμου που απεστάλη από το ΥΠΕΝ.
Απόδοση στους δήμους ποσοστού 60% του τέλους Ανθεκτικότητας
Την απόδοση στους δήμους ποσοστού του τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση ζητά με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο στην απόφασή του τονίζει πως με δεδομένο ότι οι δήμοι έχουν την κύρια ευθύνη για σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του τομέα τουρισμού σε τοπικό επίπεδο (καθαριότητα, συντήρηση υποδομών, κατασκευή ανθεκτικών έργων, τουριστική προβολή, εφαρμογές λογισμικού, κ.λπ.) θεωρεί άδικη και καταχρηστική την πρόβλεψη της σχετικής ΚΥΑ για την κατανομή των εσόδων από το τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, καθώς αφενός δυσχεραίνει την ήδη ισχνή οικονομική κατάσταση των δήμων, αφετέρου σφετερίζεται μέρος των εσόδων που οφείλουν να ανήκουν στους δήμους.
Ως εκ τούτου το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά την απόδοση στους δήμους ποσοστού του τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση ως εξής:
• Το 60% του συνόλου των εσόδων να κατανεμηθεί στους δήμους. Από το παραπάνω ποσοστό το 48% να καταβληθεί στον οικείο δήμο και το υπόλοιπο 12% στο σύνολο των δήμων της χώρας, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθείται για την αναδιανομή του ΤΑΠ.
• Το υπόλοιπο 40% του συνόλου των εσόδων να καταβάλλεται ΜΟΝΟ σε ανθεκτικά έργα πολιτικής προστασίας, υποδομής, θωράκισης και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές μέσω Ειδικού Προγράμματος για του ΟΤΑ Α΄ βαθμού.