Μείωση κατανάλωσης που πιστοποιείται και μέσα από σχετική έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, αλλά και λουκέτα στους φούρνους της γειτονιάς συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί στην βιοτεχνική αρτοποιία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Λάρισας κ. Αλ. Γκούλιος, τόνισε ότι τα στοιχεία της σχετικής έρευνας που διενήργησε η Ομοσπονδία καταδεικνύουν μείωση της κατανάλωσης στο ψωμί από 12%-15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

“Η ακρίβεια και οι αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουν εξαφανίσει τις όποιες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται και στην κίνηση στον φούρνο της γειτονιάς”, εξήγησε ο κ. Γκούλιος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Λάρισας έχει οδηγήσει και σε λουκέτα.

“Από τα τέλη του 2022 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 10 αρτοποιεία. Το συνολικό λειτουργικό κόστος, αν συνυπολογίσει κανείς ενέργεια, φορολογία, πρώτες ύλες ξεπερνά το 150%. Κάπως έτσι κάποιοι συνάδελφοι δεν άντεξαν αυτό το κόστος και αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματα τους. Δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι για την αναστροφή του κλίματος. Η ακρίβεια βαραίνει και τους καταναλωτές, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Ο κ. Γκούλιος, ο οποίος συμμετέχει και στη νεοεκλεγείσα Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι η Ομοσπονδίας έχει καταθέσει προτάσεις για την βελτίωση της κατάστασης όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί, αλλά δεν έχει εισακουστεί. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν και στο πλαίσιο συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί με τον υπουργός Ανάπτυξης κ. Τ. Θεοδωρικάκο.

Iωάννης Γιάτσιος (ertnews.gr)