Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για τη βελτίωση του ασφαλιστικού καθεστώτος των Ασκούμενων Δικηγόρων και Δικαστικών Επιμελητών, ανέλαβε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Ειδικότερα, κατέθεσε Τροπολογία, μαζί με σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με την οποία επιλύεται η αμφισβήτηση για το ύψος της εισφοράς που καταβάλλεται από Δικηγόρους και Δικαστικούς Επιμελητές κατά τη διάρκεια της περιόδου άσκησης.

Η Τροπολογία περιλαμβάνει δέσμη τεσσάρων παρεμβάσεων τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας και συγκεκριμένα:

I] Κατά τη διάρκεια της άσκησης, καταβάλλεται μηνιαίως από τους υπόχρεους η ασφαλιστική εισφορά που καταβάλλουν οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι κατά την πρώτη πενταετία από την έναρξη ασκήσεως της μη-μισθωτής απασχόλησής τους.

ΙΙ] Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί εισφορές ανώτερες, επιστρέφονται στους δικαιούχους κατά το υπερβάλλον ποσό, ενώ τυχόν καταλογισθείσες εισφορές, κατά το μέρος που υπερβαίνουν την εισφορά που προαναφέρθηκε, διαγράφονται.

ΙΙΙ] Η ασφαλιστική εισφορά για τους Ασκούμενους Δικηγόρους οι οποίοι, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα, αμείβονται με τίτλο κτήσης, επιβαρύνει αποκλειστικά τον Φορέα όπου Ασκούμενος Δικηγόρος πραγματοποιεί την άσκηση του. Η ρύθμιση αυτή σέβεται το ιδιόμορφο καθεστώς μαθητείας υπό το οποίο τελούν οι Ασκούμενοι Δικηγόροι με τους Φορείς.

IV] Διευκρινίζεται πως οι εισφορές που προτείνονται με τις ρυθμίσεις, δεν πρέπει να συγχέονται με το ευεργέτημα του ν.4387/2016, το οποίο παρέχεται αφού ο ασφαλισμένος πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών Δικηγόρου ή Δικαστικού Επιμελητή στη Φορολογική Διοίκηση.

Η Ε. Λιακούλη, μετά την απόρριψη της Τροπολογίας από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., τόνισε με έμφαση τα εξής:

«H Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι υπόλογη για την απόρριψη της Τροπολογίας που καταθέσαμε για τη βελτίωση του ασφαλιστικού καθεστώτος των Ασκούμενων Δικηγόρων και Δικαστικών Επιμελητών.

Αναιτιολόγητα, αυθαίρετα και αλαζονικά, έγραψε “στα παλαιότερα των υποδημάτων της”, μια τεκμηριωμένη και επεξεργασμένη πρόταση, που θα βελτίωνε στοχευμένα και αποτελεσματικά το θεσμικό πλαίσιο της άσκησης.

Απέναντι στον ελιτισμό της Ν.Δ., εμείς συνεχίζουμε να ασκούμε υπεύθυνη και αξιόπιστη αντιπολίτευση, όχι στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες στη Βουλή, όπως η κατάθεση αυτής της Τροπολογίας.

Το οφείλουμε στη νέα γενιά, που βιώνει –όπως εμείς πριν κάποια χρόνια- τις αντιξοότητες και δυσχέρειες του σταδίου της άσκησης στη Δικηγορία».