Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το Νομοσχέδιο των υποκλοπών, τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Περίμενα σήμερα τον κ Πρωθυπουργό της χώρας να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο και να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας και εγγυητής της ελληνικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας . Περίμενα σήμερα τον κ Πρωθυπουργό να έρθει με το θεσμικό κύρος ενός ηγέτη που αντιλαμβάνεται τον κορυφαίο θεσμικό ρόλο του, αυτού που δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε παράνομη, παράτυπη , παρακρατική λειτουργία σε βάρος του πολιτεύματος , της διαφάνειας, της διαφύλαξης των ατομικών δικαιωμάτων.

Περίμενα σήμερα τον κ Πρωθυπουργό, προβληματισμένο και στενοχωρημένο με όλα όσα έχουν συμβεί, αλλά κυρίως , αποφασισμένο να βάλει τέλος στο παρακράτος των παρακολουθήσεων, μετατρέποντας αυτό το βήμα σε εφαλτήριο αγώνα για μια νέα αρχή .

Περίμενα σήμερα τον κ Πρωθυπουργό ενωτικό, συναινετικό, με ηθικό πρόσημο στην τοποθέτησή του και μάλιστα με εθνική διάσταση .

Δυστυχώς τίποτα από αυτά που περίμενα , δεν είδα.

Για άλλη μια φορά παρακολουθήσαμε την απίστευτη ιλαροτραγωδία «Μητσοτάκης –Τσίπρας» στο θεατρικό με τίτλο «η ατάκα της χρονιάς».

Σφιχταγκαλιασμένοι στο ταγκό του βάλτου, δεν τους νοιάζει καθόλου που η χώρα γλείφει τις βαθιές πληγές που αιμορραγούν, οι άνθρωποί μας βιώνουν δύσκολες ώρες, τα φονικά στους δρόμους αυξάνονται, μέχρι και η δημοτική αστυνομία μετατρέπεται σε δύναμη καταστολής, τα σπίτια είναι παγωμένα, τα γραφεία υπολειτουργούν, τα νοσοκομεία ιδιωτικοποιούνται, η Τουρκία προκαλεί…

Μέσα στα λασπόνερα της αντιπαράθεσης βουτάνε και ξαναβουτάνε, χωρίς να μιλάνε τη γλώσσα των ανθρώπων , τη γλώσσα της ανάγκης των μη προνομιούχων, της εργατιάς και αγροτιάς.

Δήθεν καυγάς σήμερα στη Βουλή, αλλά μια χαρά μοιράζουν μεταξύ τους τις θέσεις όταν έρχεται η ώρα όπως στο ΑΣΕΠ, μια χαρά τα βρίσκουν στη μη φορολόγηση των μεγάλων παρόχων στην ενέργεια – στα μεγάλα είναι ίδιοι.

Και για να κρατηθεί ο « μύθος» ζωντανός , στήνουν και ένα θεατρικό δρώμενο , με σκηνές που θα ζήλευε και ο Αριστοφάνης και αφού δεν υπάρχει ο άρτος , τουλάχιστον αποφάσισαν να υπάρχει το θέαμα.

Η Κυβέρνηση καλεί σήμερα το Κοινοβούλιο να γίνει συνένοχος σε ένα ακόμα προμελετημένο “έγκλημα”. “Έγκλημα” εναντίον θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. “Έγκλημα” εναντίον της Δημοκρατίας, που σκυλεύεται από κοριούς και “αρπακτικά”, οδεύοντας στις εκλογές μέσα από ένα δρόμο γεμάτο σκιές, λάσπες και ψηφιακές κλειδαρότρυπες.

Είναι εντυπωσιακό ότι τόσους μήνες μετά, ο πανικός της Κυβέρνησης, όχι απλώς δεν μετριάζεται, αλλά δεν μπορεί πια να κρυφτεί. Μετά την μαύρη κοινοβουλευτική σελίδα της φιμωμένης Εξεταστικής Επιτροπής, μετά από τις συσκοτισμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας, μετά την Π.Ν.Π. παρωδία του καλοκαιριού, επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται ότι το επικοινωνιακό “πέπλο” του Επιτελικού Κράτους έχει πια ξηλωθεί.

Η θεσμική προσήλωση του ΠΑΣΟΚ σταδιακά ξεσκεπάζει, από τα πιο σκοτεινά υπόγεια, τη δυσωδία του Παρακράτους, που σαν “βδέλλα” απομυζεί τη δημοκρατική ομαλότητα.

Διάταξη προς διάταξη, υφαίνουν έναν πυκνό “ιστό αράχνης”, που θα καταπνίγει το δικαίωμα του απορρήτου των επικοινωνιών, χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος της “λείας” να βγει στο φως

Όταν το Ν/Σ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, δεν ρίξαμε “λίθο αναθέματος”. Επισημάναμε τα σημεία που πάσχουν, όχι με γενικούς αφορισμούς, αλλά με συγκεκριμένη τεκμηρίωση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τη θεσμική απάντησή μας στις παρακολουθήσεις. Δέσμη θεσμικών

παρεμβάσεων, αναδεικνύοντας ότι ανθρώπινα δικαιώματα και ασφάλεια δεν είναι έννοιες αντικρουόμενες .Έτοιμες προτάσεις, που όμως η Κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε.

Ο αντισυνταγματικός παραγκωνισμός της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ο τρόπος εμπλοκής του Προέδρου της Βουλής στη διαδικασία για τα πολιτικά πρόσωπα, το γεγονός ότι ο παρακολουθούμενος δεν θα μάθει ΠΟΤΕ τους λόγους για τους οποίους παρακολουθήθηκε, είναι ενδεικτικά της σκοπιμότητας της Κυβέρνησης

Συνεχίζουμε αταλάντευτα στο θεσμικό δρόμο που ο Νίκος Ανδρουλάκης χάραξε από την 1η στιγμή. Μετά τη σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών που έχουμε ήδη αναλάβει, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

Όσα εμπόδια και εάν μας θέτουν, όσες φωτογραφίες και εάν νομοθετήσουν, όσες συνταγματικές διατάξεις και αν κατακρεουργήσουν, εμείς θα συνεχίσουμε τη μάχη αρχών και αξιών για να φτάσουμε στο στόχο. Να διασφαλίσουμε για όλους τους πολίτες δυο από τα πολυτιμότερα έννομα αγαθά: την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της επικοινωνίας κάθε Ανθρώπου».