Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης χειρουργικών υλικών στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Εκπέμποντας σήμα κινδύνου, γιατροί μιλούν για τεράστιες ελλείψεις, όπως π.χ. σε εγαλεία υπέρηχων, σε λαβίδες ηλεκτροθερμικής συγκόλλησης, ορθοπεδικά υλικά χειρουργείου, ράμματα αιμοστατικά απορροφήσιμα, μέχρι και θωρακικούς καθετήρες και άλλα. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες τόσο από τις παρακαταθήκες από τις οποίες εξυπηρετούνται συγκεκριμένες χειρουργικές κλινικές όσο και σε υλικά που προμηθεύεται το νοσοκομείο από την διαδικασία των διαγωνισμών, ώστε οι χειρουργοί, όπως λέγεται στους διαδρόμους των κλινικών, να εφευρίσκουν ακόμη και πατέντες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Αιτία της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι αφενός η απουσία διοικητικού συμβουλίου, καθώς το νοσοκομείο είναι ουσιαστικά ακέφαλο από τις αρχές του καλοκαιριού και αντιμετωπίζει τεράστιο διοικητικό πρόβλημα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του διοικητή Δημήτρη Κατσικονούρη, αφετέρου η έλλειψη επαρκών πιστώσεων για την κατάληψη υπαρχουσών αναγκών. Γιατροί διαφόρων χειρουργικών ειδικοτήτων δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους καθώς είναι υποχρεωμένοι σε πολλές περιπτώσεις να προχωρούν σε επεμβάσεις με τις συμβατικές τεχνικές έναντι των προηγμένων, γεγονός που όπως επισημαίνουν επηρεάζει την παραγωγικότητα αλλά και την ποιότητα των χειρουργείων, καθώς αυξάνουν τους κινδύνους εμφάνισης επιπλοκών. Με το διδακτικό προσωπικό της ιατρικής σχολής να συμπληρώνει πως πέρα των υπολοίπων, επηρεάζεται και η εκπαιδευτική διαδικασία.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τόσο από τον χειρουργικό τομέα όσο και από πολλές χειρουργικές κλινικές έχουν σταλεί στην διοίκηση ενημερωτικά σημειώματα με την κατάσταση που επικρατεί, τονίζοντας την ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος προκειμένου να εξυπηρετηθεί αφενός η λίστα αναμονής αφετέρου ο σχεδιασμός των απογευματινών χειρουργείων, που αποτελούν και  πολιτικές αιχμής για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Δημήτρη Κατσανάκη, Ελευθερία)