Αίτημα για καταβολή του επιδόματος ύψους 600 ευρώ στα στελέχη της Εξωτερικής Φρουράς σωφρονιστικών καταστημάτων, υπέβαλε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά την υπ.αρ. 400/6-12-2022 επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.) σύμφωνα με την οποία ζητείται η επέκταση της καταβολής του επιδόματος των 600 ευρώ και για τα 1.600 στελέχη της Εξωτερικής Φρουράς σωφρονιστικών καταστημάτων.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «η αναγγελία για την καταβολή επιδόματος στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού και η μη αναφορά στο προσωπικό της Εξωτερικής Φρουράς είναι άδικη και απογοητευτική».

Επισημαίνονται τα προβλήματα από την υποστελέχωση της Υπηρεσίας, καθώς υπηρετούν μόλις 1600 Φρουροί ενώ οι επαγγελματικές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της πανδημίας και της ανάγκης μεταγωγών και φρουρήσεων εκατοντάδων ασθενών κρατουμένων covid-19 αλλά και της αύξησης των κρατουμένων κατά 20% λόγω του μεταναστευτικού.

Αναφέρεται ότι οι Εξωτερικοί Φρουροί εργάζονται υπερωριακά «με τα οφειλόμενα ρεπό να αυξάνονται και οι συνάδελφοι μας να προσφεύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικούν όσα δικαιούνται» καθώς και το γεγονός ότι «η Υπηρεσία διοικείται από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι θα λάβουν το σχετικό επίδομα ενώ παραδόξως οι συνάδελφοί που εκτελούν το έργο των μεταγωγών και των φυλάξεων κρατουμένων, όχι.»