Σε απελπισία δηλώνει ότι βρίσκεται ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών και ιδιοκτητών μικροβιολογικών εργαστηρίων.

Πάνω από 1.400 Μικροβιολογικά και Διαγνωστικά περιφερειακά εργαστήρια (εκτός Αθήνας και Πειραιά) βρίσκονται από την Τετάρτη 8 Μαΐου σε τριήμερες κινητοποιήσεις ζητώντας από την κυβέρνηση την κατάργηση του αποστραγγιστικού μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate), το οποίο έχει οδηγήσει τον κλάδο στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Μιλώντας στο iatropedia.gr (ρεπορτάζ Γιάννα Σουλάκη) οι εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών γιατρών – παρόχων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι με τα Εργαστήριά τους αποτελούν στηλοβάτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, δηλώνουν παντελή αδυναμία να σηκώσουν το βάρος της ελλειμματικής κρατικής επιχορήγησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων, η οποία μετακυλίεται από το 2012 ως clawback και rebate στις -καταχρεωμένες πλέον- επιχειρήσεις τους. 

Η Ράνια Σουλτούκη, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας, επισημαίνει πως στην περιοχή έχουν κλείσει τρία εργαστήρια, ενώ οι συνάδελφοί της αναγκάζονται να κάνουν παράλληλα και άσχετες δουλειές για να επιβιώσουν και να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Οι περιγραφές της είναι σοκαριστικές:

“Υπάρχουν εργαστήρια που οι γιατροί βγαίνουν στη σύνταξη, αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί χρωστούν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και συνεχίζουν και δουλεύουν για να συγκεντρώσουν χρήματα για να ξεχρεώσουν. Όμως, δεν υπάρχει λύση και δεν ξεχρεώνουν ποτέ γιατί τα χρέη “διπλώνουν”. Το άλλο που κάνουν είναι να μεταβιβάζουν περιουσίες στα παιδιά τους με τον τρόμο ότι το clawback είναι ένα δημόσιο χρέος, το οποίο και μετά θάνατον θα επιβαρύνει τα παιδιά τους και θα χάσουν τα σπίτια τους. Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα”, επισημαίνει.

“Ζούμε μεγάλη οικονομική εξαθλίωση και τα χρέη που πληρώνουμε μετά από 12 ολόκληρα χρόνια εφαρμογής του clawback είναι συσσωρευμένα. Υπάρχει μια υποτιμολόγηση 41% και τιμές που είναι καθηλωμένες από το 1991, από τη στιγμή που όλα τα είδη μας τα οποία προμηθευόμαστε προκειμένου να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας έχουν μια αύξηση της τάξεως του 350%. Είναι μη αντιμετωπίσιμα πλέον αυτά τα χρέη γιατί όλα έχουν “διπλώσει”. Και πολιτική λύση δεν υπάρχει”, σημειώνει η κα. Σουλτούκη.

Η κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών καλύπτεται και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.