Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη

Η λογοτεχνία μας προσφέρει την ευκαιρία να αναμετρηθούμε με τον εσωτερικό μας κόσμο. Το AlTira (Μη φοβάσαι) της Σάρα Προφέτα και το Κυνηγοί Κεφαλών του JoNesbo αναδεικνύουν με διαφορετικό τρόπο το θάρρος και την προδοσία. Δύο συναρπαστικά βιβλία που εξερευνούν τις σκοτεινές και φωτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης.

ΑlTira (Mη φοβάσαι) – Σάρα Προφέτα

Το «AlTira» είναι το τρίτο βιβλίο της συγγραφέως Σάρας Προφέτα και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή Παιδεία. Σε έναν κόσμο γεμάτο σκοτάδι και αβεβαιότητα, η Έστερ βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στην αφοσίωση στον φίλο της, Ντάριους, και στην ανάγκη να αποδείξει την αθωότητά του σε έναν σκληρό και γοητευτικό πράκτορα της αντιτρομοκρατικής, τον Άρι.

Η ιστορία αυτή αποτυπώνει την αναμέτρηση της Έστερ με τον τρόμο και τη βία, που δεν καταστρέφουν μόνο το εξωτερικό της περιβάλλον αλλά και την ίδια την ψυχή της.

Το «AlTira» αποκαλύπτει τις σκληρές πραγματικότητες του πολέμου, του φανατισμού και της προσωπικής απώλειας. Αγγίζει ζητήματα όπως οι κοινωνικές και θρησκευτικές διαφορές, οι οποίες διχάζουν ανθρώπους και δημιουργούν μίση που καταλήγουν σε ακραίες μορφές βίας. Η σχέση της Έστερ με τον Ντάριους και τον Άρι βρίσκεται στον πυρήνα της ιστορίας, ενώ οι εσωτερικές συγκρούσεις της ηρωίδας εντείνουν τη δράση και την αγωνία.

Στο «AlTira» μαρτυρούνται οι αναμνήσεις των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, τονίζοντας πόσο βαθιά τραυματικές μπορούν να είναι αυτές οι εμπειρίες και πόσο δύσκολα θεραπεύονται οι πληγές του παρελθόντος. Μέσα από τις σελίδες του, αναδύονται οι κοινωνικές ρίζες της βίας και της μισαλλοδοξίας, με τη συγγραφέα να εμβαθύνει στις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν αυτοί οι παράγοντες σε μεμονωμένα άτομα και κοινότητες.

Το «AlTira» θέτει δύσκολα ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση, τη βία και τη συγχώρεση, ενώ παράλληλα προσφέρει μια ακτίνα ελπίδας μέσω της αφοσίωσης και της αγάπης, που εμφανίζονται ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές. Η φωνή του Άρι, η αφοσίωση της Έστερ και η συνεχής πάλη για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη είναι τα στοιχεία που κάνουν την ιστορία τόσο συναρπαστική όσο και βαθιά ανθρώπινη.

Το «AlTira» προτείνεται σε αναγνώστες που αγαπούν τα βιβλία με ένταση, αγωνία και συναισθηματικό βάθος, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για ιστορίες που εξερευνούν κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα μέσα από προσωπικές τραγωδίες.

Κυνηγοί κεφαλών - JoNesbo

Αν και είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε επαφή με τη γραφή του JoNesbo  με το βιβλίο «Κυνηγοί κεφαλών» ομολογώ πως στην αρχή φοβήθηκα από τις ακούσει διθυραμβικές κριτικές που είχα ακούσει για τον συγγραφέα και -όπως λέει ο σοφός λαός όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι. Ωστόσο, με περίμενε μια έκπληξη, καθώς απόλαυσα την ανάγνωση. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Η μετάφραση ανήκει στην Γωγω Αρβανίτη.

Η ιστορία ξεκινά όταν ο Ρόγκερ συναντά τον Τζερεμία Λάντερ, έναν τέλειο υποψήφιο για μια θέση CEO, ο οποίος τυχαίνει να κατέχει έναν πολύτιμο πίνακα του Ρούμπενς που έχει εξαφανιστεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ευκαιρία αυτή φαίνεται να είναι η λύση στα οικονομικά προβλήματα του Ρόγκερ, όμως τα πράγματα παίρνουν μια απρόβλεπτη και επικίνδυνη τροπή, όταν ο Ρόγκερ ανακαλύπτει ότι ο Κλας δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Έτσι ξεκινά μια καταδίωξη που μετατρέπει τον κυνηγό σε θήραμα, ενώ το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού παίρνει αναπάντεχες διαστάσεις.

Αγωνία, δράση, ανατροπές, εναργής παρουσίαση του ψυχισμού των ηρώων και των σχέσεων-ισορροπιών μεταξύ τους. Ο αναγνώστης στροβιλίζεται σε μια λαίλαπα έντονης δράσης και σασπένς, όπως η συναισθηματική κατάσταση του ήρωα. Οι ρόλοι συγχέονται καθώς εξελίσσεται η ιστορία και ο θύτης βαθμιαία μετατρέπεται σε θύμα αλλά και το αντίστροφο.

Ο Ρόγκερ  είναι ένας εξαιρετικός κυνηγός κεφαλών, δηλαδή επαγγελματίας στρατολόγησης στελεχών, αλλά η δουλειά του αυτή δεν είναι αρκετή για να υποστηρίξει τον πλούσιο τρόπο ζωής του και την έφεση στην τέχνη της γυναίκας του, Ντιάνα, που διατηρεί μια γκαλερί τέχνης. Για να καλύψει τα έξοδά του, έχει στραφεί στη ληστεία έργων τέχνης. Μοιράζεται τη ζωή του με την όμορφη Ντιάνα, που γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων στο Λονδίνο και μαζί ζουν σε ένα πανέμορφο σπίτι με επιθυμία για μια σύγχρονη και πολυτελή ζωή.

Παρά την επιτυχία του στην εργασία του, όπου ποτέ δεν αποτυγχάνει να πείσει έναν πελάτη να επιλέξει τον υποψήφιο που προτείνει, ο Ρόγκερ κρύβει μέσα του πολλές ανασφάλειες. Μιλάμε για μια συμπλεγματική προσωπικότητα, με έντονο το αίσθημα κατωτερότητας απέναντι στην πανέμορφη και επιτυχημένη γυναίκα του. Ανησυχεί για την αγάπη της Ντιάνα, φοβάται για το μέλλον της σχέσης τους και αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επικοινωνία με τον πατέρα του, έναν διπλωματία που πάντα περίμενε τα καλύτερα από αυτόν.

Για να διατηρήσει την εικόνα που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του και να αποφύγει το αναπόφευκτο οικονομικό του κραχ, ο Ρότζερ καταφεύγει σε ταχυδακτυλουργικές λύσεις με τις πιστωτικές του κάρτες, αυξάνοντας τα χρέη του και ξοδεύοντας όλο και περισσότερα για την Ντιάνα. Αυτή η συμπεριφορά συνδέεται με την ενοχή που αισθάνεται, αφού την πίεσε να κάνει έκτρωση μη όντας έτοιμος να γίνει πατέρας.

Διαβάζοντας το «Κυνηγοί κεφαλών», είχα ένα συνεχές αίσθημα αγωνίας και αναμονής για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ο ΡόγκερΜπρόουν κινείται σε έναν σκοτεινό και επικίνδυνο κόσμο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να διατηρήσει την πολυτελή του ζωή, με την επιβίωσή του να εξαρτάται από τις γρήγορες αποφάσεις και τις αδυσώπητες ανατροπές.

Το βιβλίο φαίνεται να είναι αυτόνομο και χωρίζεται σε πέντε μέρη. Κάτι που με κούρασε αρκετά στην ανάγνωση ήταν η μικρή γραμματοσειρά.

Προτείνω το «Κυνηγοί κεφαλών», γιατί συνδυάζει έντονα στοιχεία μαύρου χιούμορ, στρατηγικής και κοινωνικής κριτικής. Ένα ανάγνωσμα όπου οι χαρακτήρες παλεύουν με τις δικές τους εσωτερικές συγκρούσεις και τις εξωτερικές προκλήσεις που τους επιφυλάσσει η ζωή.