Στο προεδρικό μέγαρο αφίχθη ο Ιώαννης Σαρμάς για να λάβει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Σαρμάς εισήλθε με το αυτοκίνητό του στην αυλή του προεδρικού μεγάρου και αυτή την ώρα συναντάται με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος μεταξύ της ΠτΔ και του κ. Σαρμά:

Κ.Σακελλαροπούλου: Καλωσήρθατε κύριε Πρόεδρε.

Κύριε πρόεδρε σας κάλεσα μετά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά τις εκλογές και μετά τη σημερινή συνάντηση με τους αρχηγούς που διαπιστώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, φθάσαμε στην τελευταία πρόβλεψη του συντάγματος που είναι η λύση της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ανακοίνωσα στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να αναθέσω σε εσάς την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ι.Σαρμάς: Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε, είναι συνταγματική μου υποχρέωση και καθήκον μου ως πολίτη να αναλάβω.

Κ.Σακελλαροπούλου: Εύχομαι να πάνε όλα καλά.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να διακριβωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και να υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό υπηρεσιακής που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διήρκεσε μόλις μισή ώρα.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς που αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Ο Ιωάννης Σαρμάς ορίστηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τετραετή μη ανανεώσιμη θητεία, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα. Γεννήθηκε το 1957, σπούδασε Νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984).

Ποια ονόματα ακούγονται για υπηρεσιακοί ΥΠΕΞ και Εθνικής Άμυνας
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ για τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στο υπουργείο Υγείας, πιθανότερη για να αναλάβει χρέη υπηρεσιακής υπουργού είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η Αναστασία Κοτανίδου.

Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται να γίνει ως την Παρασκευή, ενώ την Κυριακή θα ορκιστεί η νέα βουλή, τη Δευτέρα θα εκλέξει προεδρείο και εν συνεχεία θα διαλυθεί. Αφού εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για την προκήρυξη εκλογών και θυροκολληθεί στη βουλή η χώρα θα μπει επισήμως ξανά σε προεκλογική περίοδο.