Στη Λάρισα θα διεξαχθεί ο 4ος Καλλιτεχνικός και Συγγραφικός Διαγωνισμός «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν… για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, 1922-2022».

Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: 

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή μας έδωσαν την αφορμή για την επιλογή των τεκμηρίων που θα εμπνεύσουν τους φετινούς συμμετέχοντες. Ο βίαιος ξεριζωμός ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από την πατρίδα τους, όμως, είναι ένα μόνο από τα επεισόδια προσφυγιάς και μετεγκατάστασης που γνώρισε ο κόσμος.

Οι λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις και τα οικονομικά συμφέροντα που προκαλούν πολεμικές συρράξεις, εθνικές ή εμφύλιες συνεχίζουν να οδηγούν τους ανθρώπους μακριά από την πατρίδα τους, με μοναδικό ζητούμενο την επιβίωσή τους.

Επιπλέον των πολέμων, την ανθρωπότητα μαστίζουν φυσικές καταστροφές, ανελεύθερα καθεστώτα, ρατσιστικές διώξεις, κοινωνικές ανισότητες, που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν νέα πατρίδα και στέγη.

Η Ελλάδα μετά από 100 χρόνια δέχεται πάλι μεγάλο αριθμό προσφύγων, που είτε επιθυμούν να παραμείνουν εδώ είτε να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλη χώρα. Είναι έντονη η συζήτηση τόσο σε δημοσιογραφικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο για τις πολιτικές που ακολουθεί η Ελλάδα, η Ε.Ε. και η Τουρκία για να εκμεταλλευθούν τις προσφυγικές ροές, αλλά και τους ίδιους τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να περιπλανηθούν σε άθλιες συνθήκες και με αβέβαιο μέλλον.

Δανειστήκαμε το έργο του Σύρου γλύπτη Νιζάρ Αλί Μπαντέρ που αποτυπώνει με λιτά υλικά αλλά τόσο έντονα, το δύσκολο ταξίδι των προσφύγων και ζητούμε από τους μαθητές να αφηγηθούν λογοτεχνικά ή εικαστικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σχετικά με τις καταστάσεις που περιγράφονται στα τεκμήρια αλλά και τις πληροφορίες και την ενημέρωση που λαμβάνουν για τα τρέχοντα γεγονότα. Περιμένουμε με χαρά να ανακαλύψουμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική ματιά των μαθητών.