Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 ο ουρανός θα φωτιστεί από το "φεγγάρι του χιονιού", που θα φαίνεται πλήρες και από την προηγούμενη ημέρα. 

Η Σελήνη θα φαίνεται μεγαλύτερη και πιο σκουρόχρωμη από το ηλιοβασίλεμα και για μερικά λεπτά αργότερα, γύρω στις 18:13 το απόγευμα, όσον αφορά την Ελλάδα.

Το επερχόμενο ολόγιομο φεγγάρι θα είναι μια μικρο-πανσέληνος (micromoon). Ο όρος αυτός είναι το αντίθετο της γνωστής «υπερπανσελήνου», κάτι που σημαίνει ότι την ημέρα της πανσελήνου η Σελήνη θα βρίσκεται μακριά από την Γη (απόγειο). Συγκεκριμένα, αυτή η «Πανσέληνος του Χιονιού» θα απέχει σχεδόν 405.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Πανσέληνος Φεβρουαρίου – Γιατί ονομάζεται «Πανσέληνος του Χιονιού»

Τα περισσότερα ονόματα για τις πανσελήνους προέρχονται από τους ιθαγενείς της Αμερικής. Συνήθως περιγράφει φυσικά φαινόμενα ή αλλαγές που πραγματοποιούνται στην χλωρίδα ή στην πανίδα κατά την εκάστοτε εποχή του χρόνου.

Στην περίπτωση του Φεβρουαρίου, η εξήγηση είναι απλή: Ιστορικά, ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με το περισσότερο χιόνι, κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ. Επομένως, ο χαρακτηρισμός «Πανσέληνος του Χιονιού» ταιριάζει απόλυτα στον δεύτερο μήνα του έτους.

Όπως έγραψε ο εξερευνητής Jonathan Carver, που είχε επισκεφτεί την φυλή Ντακότα κατά την δεκαετία του 1760, τα ονόματα που χρησιμοποιούν οι ιθαγενείς δεν περιγράφουν μόνο τις πανσελήνους, αλλά ολόκληρο τον μήνα κατά τον οποίο εμφανίζονται.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο Φεβρουαρίου:

Το Φεγγάρι του Γερακιού (φυλή Κρι)
Το Φεγγάρι της Μαύρης Αρκούδας (φυλή Τλίνγκιτ)
Το Φεγγάρι της Χήνας (φυλή Χάιντα)
Το Φεγγάρι της Πείνας (φυλή Τσερόκι)