Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να έχει διάφορες αιτίες και συμπτώματα και η ακριβής αντιμετώπιση εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Ορισμένα κοινά συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τον πόνο στο γόνατο περιλαμβάνουν:
Περιορισμένη κίνηση: Δυσκολία ή περιορισμένη δυνατότητα κινήσεων του γόνατος, όπως πόνος κατά την κάμψη ή έκταση του ποδιού.
Οίδημα: Εμφάνιση υγρού στο γόνατο.
Δυσκολία στο περπάτημα: Δυσκολία ή πόνος κατά την προσπάθεια βάδισης ή στην υποστήριξη βάρους στο πόδι.
Αίσθημα αστάθειας: Αίσθηση ότι το γόνατο "δεν κρατάει" ή είναι ασταθές, κυρίως κατά την βάδιση σε σκάλες ή στην απότομη αλλαγή κατεύθυνσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα είναι γενικά και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την αιτία του πόνου στο γόνατο. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι να συμβουλευτείτε έναν ιατρό ή έναν ειδικό σε μυοσκελετικές παθήσεις, ο οποίος θα μπορέσει να αξιολογήσει τα συμπτώματά σας, να καθορίσει την ακριβή αιτία του πόνου και να αρχίσει στοχευμένα τη θεραπεία.
Αρχικά, είναι σημαντικό να ξεκουράσετε το γόνατο και να αποφύγετε τις δραστηριότητες που προκαλούν πόνο. Η εφαρμογή πάγου στην περιοχή επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής.
Επιπλέον, ορισμένες μέθοδοι θεραπείας που μπορεί να σας προταθούν είναι:
Φυσικοθεραπεία: Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να δυναμώσετε τους μύες γύρω από το γόνατο, να βελτιώσετε την κινητικότητα και να μειώσετε τον πόνο μέσω ασκήσεων και ειδικών τεχνικών.
Φαρμακευτική αγωγή: Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για τη μείωση του πόνου και την αντιμετώπιση της φλεγμονής, όπως αντιφλεγμονώδη (όπως η ιβουπροφαίνη) ή αναλγητικά.
Εγχύσεις φαρμάκων: Σε περιπτώσεις όπου η φλεγμονή είναι έντονη η έγχυση στην άρθρωση φαρμάκων όπως η κορτιζόνη ή το υαλουρονικό οξύ συμβάλλουν στην υποχώρηση του πόνου και της φλεγμονής. Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων και η θεραπεία με ενέσιμα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια όπως είναι τα PRP (Platelet Rich Plasma). Με την μέθοδο αυτή εγχύεται στην άρθρωση του γόνατος το πλάσμα του αίματος (μέρος του αίματος του ίδιου του ασθενούς μετά από ειδική επεξεργασία που λέγεται φυγοκέντρηση).
Αποκατάσταση: Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση τραυματισμών ή παθήσεων που προκαλούν πόνο στο γόνατο. Συνιστάται να επισκεφθείτε έναν ιατρό, όπως ένα χειρουργό ορθοπεδικό για να αξιολογηθεί η κατάστασή σας και να σας παρασχεθεί η κατάλληλη θεραπεία σύμφωνα με την αιτία και τη σοβαρότητα του πόνου στο γόνατο.
Η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους, όπως μετά από κάποιο τραυματισμό, οστεοαρθρίτιδα, ρήξη χιαστών και μηνίσκων ή άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του γόνατος.