Ευχαριστούμε τους Διευθυντές, εκπαιδευτικούς, νήπια του 8ου ,31ου, 42ου Νηπιαγωγείου Λάρισας, μαθητές και μαθήτριες του 16ου, 24ου, 32ου και 39ου  Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, του 3ου, 7ου  Γυμνασίου  και 12ου Λυκείου Λάρισας για τη συνεργασία και ένθερμη συμμετοχή τους στις δράσεις - παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το Κέντρο Υγείας Λάρισας.

Τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2024 αφορούσαν τους θεματικούς άξονες: 

 

  1. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:

Ανασαίνω ελεύθερα –Ζω ελεύθερα

Σκοπός της παρέμβασης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριων σε θέματα αναφορικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση προϊόντων καπνού και η εξάρτηση από αυτήν, με στόχο την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που αποτρέπουν την χρήση προϊόντων καπνού στους μαθητές/τριες και στο σχολικό περιβάλλον. 

  1. ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ:

Ασφαλείς διαδρομές προς και από το Σχολείο

Σκοπός της παρέμβασης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών αλλά και η συνεισφορά τους στην επισήμανση των παραγόντων κινδύνου κατά τη μετάβαση από το σχολείο στο σπίτι και αντίστροφα.

  1. Διατροφική Αγωγή:

Τρώω έξυπνα, νιώθω καλά

Σκοπός του προγράμματος ήταν η προαγωγή της ψυχικής και σωµατικής υγείας των μαθητών/τριών µε την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. 

 

  1. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ:

Αλκοόλ και Νέοι

Σκοπός ήταν η ενεργοποίηση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ και τις βλαβερές επιπτώσεις αυτού στην ατομική υγεία και στην ευρύτερη κοινωνία.

Τεχνικές χαλάρωσης για την πρόληψη και τον έλεγχο του στρες

Σκοπός της παρέμβασης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών στις διαδικασίες και στους μηχανισμούς πρόληψης και διαχείρισης τους στρες με υγιείς τρόπους και με εστίαση σε τρείς βασικές τεχνικές χαλάρωσης: διαφραγματική αναπνοή, προοδευτική νευρομυϊκή χαλάρωση και νοερή απεικόνιση.

Βιώνω τα Συναισθήματά μου

Σκοπός της παρέμβασης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, ώστε να αναγνωρίζουν τα βασικά συναισθήματα, την ικανότητα να τα κατανοούν και να τα εκφράζουν, καθώς επίσης να μάθουν τις αντιδράσεις του σώματος στις συναισθηματικές καταστάσεις, ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμησή τους, την προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής ευεξίας τους, αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

   

  1. ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΦΗΒΩΝ:

Εθισμός και Διαδίκτυο- Παρέμβαση

Σκοπός του θεματικού άξονα/παρεμβάσεων είναι η έγκυρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση των εφήβων μαθητών/τριων για σημαντικά ζητήματα της εφηβείας που απασχολούν όλους τους/τις εφήβους σε αυτή την ηλικία, μέσα από την ενεργητική συμμετοχή και την καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής.

  1. Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας Παιδιών και Εφήβων – ΔΙΩΝΗ, για τον παιδικό – μαθητικό πληθυσμό, για το σχολικό έτος 2023-2024

Σκοπός της Παρέμβασης / Προγράμματος «ΔΙΩΝΗ», είναι η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων.