Όσο το φράγμα Γυρτώνης δεν λειτουργεί άλλο τόσο μεγαλώνει η αγωνία των αρδευτών που βλέπουν το νερό να φεύγει και να χάνεται και να μην το έχουν όταν το χρειάζονται για να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Αυτό επεσήμαναν στην ΕΡΤ αγρότες από την Φαλάνη που αρδεύουν τα χωράφια τους από τον Πηνειό ποταμό και το φράγμα της Γυρτώνης. Την ίδια αγωνία εκφράζουν και οι αγρότες του Δήμου Τεμπών που ποτίζουν τα χωράφια τους από το ίδιο φράγμα.

Την ίδια ώρα η διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού έρχεται να δώσει τέλος στην αγωνία των αγροτών καθώς πήρε την πρωτοβουλία να διαχειριστεί και φέτος, όπως πέρυσι, το φράγμα της Γυρτώνης.

Με χθεσινή απόφαση της διοίκησης από αύριο Πέμπτη 1 Ιουνίου αναλαμβάνει ο ΤΟΕΒ Πηνειού τη διαχείριση και συγχρόνως τον έλεγχο και την φύλαξη του φράγματος κατά την αρδευτική περίοδο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Τεμπών και μέλος της Διοίκησης του ΤΟΕΒ Πηνειού, Νίκος Μητσογιάννης είπε: “Αποφασίσαμε και φέτος να διαχειριστούμε το φράγμα της Γυρτώνης κατά την αρδευτική περίοδο, όπως το κάναμε και πέρυσι με επιτυχία.

Ελπίζουμε και φέτος να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το νερό και όλοι οι συνάδελφοι αγρότες να μπορέσουν να ποτίσουν τα χωράφια τους. Καθημερινά παρακολουθούμε την στάθμη του ποταμού και ανάλογα κινούμαστε. Από την Πέμπτη 1 Ιουνίου κλείνουν οι θύρες του φράγματος για να συγκεντρώσουμε το νερό που χρειαζόμαστε και προβλέπεται από την μελέτη.

Εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας που είναι στο πλευρό μας, όπως και τα συναρμόδια Υπουργεία. Αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα και ελπίζουμε να γίνει σύντομα είναι η παράδοση του έργου και η τοποθέτηση μόνιμου φορέα διαχείρισης.

Αυτή τη στιγμή έχει κατασκευαστεί αγωγός για να ποτίζουν οι αγρότες με λιγότερο κόστος αλλά δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν από την στιγμή που δεν έχει παραδοθεί το έργο“.

ertnews.gr