Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Β2 και Α1 του 9ου Γυμνασίου Λάρισας με συνοδούς τις Φιλολόγους: Αλίγκα Β., Δημάκη Π. και Αντάρα Φ. επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη της Ραψάνης στα πλαίσια δράσης για τη Φιλαναγνωσία.
Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:
Με απόλυτη τάξη οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν πρώτα στο χωριό από την κα Χ. Πανταζή, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, η οποία περιέγραψε τις συνθήκες ζωής των κατοίκων την περίοδο της Τουρκοκρατίας και τις δραστηριότητές τους που έφεραν την οικονομική ανάπτυξη, όπως αποδεικνύουν τα αρχοντικά, οι Βυζαντινές Εκκλησίες και τα Μοναστήρια της περιοχής.
Μας ξενάγησε στον κεντρικό Ναό της Παναγίας του 17ου αι., όπου φυλάσσονται τα λείψανα του τοπικού Αγίου Γεωργίου εκ Ραψάνης, αλλά και στο Ναό του ομώνυμου Αγίου. Ανέφερε τις σύγχρονες δράσεις των κατοίκων για την προστασία των κειμηλίων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού, με έμφαση στην προσφορά του συλλόγου Γυναικών Ραψάνης.
Αφού ξεκουράστηκαν τα παιδιά και απόλαυσαν τοπικά εδέσματα, ακολούθησε η παρουσίαση της πλούσιας Βιβλιοθήκης με τα παλαιά και σύγχρονα βιβλία που κοσμούν τους τρεις ορόφους του κτιρίου.
Έγινε αναφορά στον Μ. Καραγάτση που εμπνεύστηκε πολλά από τα έργα του από τις γειτονιές του χωριού και τους ανθρώπους του. Τονίστηκε η αξία του βιβλίου και στη σημερινή εποχή της Τεχνολογίας, αλλά και η προσφορά μιας βιβλιοθήκης ως χώρου ηρεμίας και πνευματικής ανάπτυξης σε έναν τόπο, με αναφορές στις μεγάλες βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο.
Ακόμη η κα Πανταζή αναφέρθηκε στις πολλές και εντυπωσιακές δράσεις της Βιβλιοθήκης Ραψάνης που ενώνουν μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που το χωριό πλημμυρίζει από τουρίστες, ντόπιους παραθεριστές και πολλά μικρά παιδιά και εφήβους.
Αφού εξηγήθηκαν διάφορες απορίες και ερωτήσεις των μαθητών/τριών μας, αναχωρήσαμε για τη Μονή Αγίου Νικοδήμου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Η υποδοχή και η φιλοξενία των μοναχών ήταν μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία για τους μαθητές/τριες, που είχαν την ευκαιρία να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους πάνω σε σημαντικά ιστορικά και πνευματικά θέματα και να λύσουν απορίες που εξέφρασαν στον Σεβαστό π. Δημήτριο.
Μετά από το πλούσιο κέρασμα και την προσφορά εικόνας ως ευλογία σε όλους, επιστρέψαμε στο σχολείο μας με τις καλύτερες εντυπώσεις.