Στη γενική απεργία της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου συμμετέχει μαζικά η ΕΙΝΚΥΛ καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στις 10:00 το πρωί, στην Κεντρική Πλατεία.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «H κυβέρνηση που με κυνισμό κατά την διάρκεια της πανδημίας επιδείνωσε σε ακραίο βαθμό την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του ΕΣΥ, εξωθώντας το στο όριο της λειτουργικής επάρκειας και ασφάλειας και αδιαφορώντας για τις χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας και της υπερβάλλουσας θνητότητας, σε κορύφωση της αντιλαϊκής της πολιτικής φέρνει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια Υγεία. Το νομοσχέδιο αποτελεί στην ουσία την οριστική ταφόπλακα επί του θνήσκοντος ΕΣΥ.
Μέσω του νομοσχεδίου ολοκληρώνει μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, σε συνέχεια της προεργασίας των προηγουμένων κυβερνήσεων – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ – στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας και της αγοραίας αντιμετώπισης της υγείας.
Ουσιαστικά καταργεί την δημόσια δωρεάν υγεία και την έννοια της νοσοκομειακής ιατρικής όπως αυτή έχει εξελιχθεί, ως παράδοση αλλά και ως τεκμηριωμένη αναγκαιότητα.
Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών επιδεινώνει την ποιότητα περίθαλψης των αρρώστων, τους οποίους εκχωρεί ως πελατειακή λεία στην βορά της κερδοσκοπίας των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων. Εξωθεί τους ιατρούς του ΕΣΥ στον αδυσώπητο ανταγωνισμό στον χώρο της ιδιωτικής ιατρικής, είτε στο πλαίσιο της επί πληρωμή απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων, είτε στο επίπεδο του ιδιωτικού ιατρείου ή του ιδιωτικού νοσοκομείου, για να συμπληρώσουν τα εισοδήματά τους που έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στην τελευταία δεκαετία. Συγχρόνως η κυβέρνηση αποφεύγει να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών του κλάδου. Στις νέες συνθήκες που επιδιώκουν να εισαγάγουν όποιος άρρωστος έχει να πληρώσει παρακάμπτει την σειρά στις καταστάσεις αναμονής και βρίσκει λύσεις το απόγευμα στο νοσοκομείο ή στο ιδιωτικό ιατρείο και ιδιωτικό νοσοκομείο, σε μία κορύφωση της ταξικής ανισότητας που για τα την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου αποτελεί στόχο και επιδίωξη.
Η δυνατότητα παροχής έργου στο ΕΣΥ από ιδιώτες ιατρούς μέσω της μερικής απασχόλησης οδηγεί στην μερική περίθαλψη, την μερική ασφάλεια, την μερική σοβαρότητα αλλά κατακερματίζει πλήρως την διαγνωστική και την θεραπευτική διαδικασία, την συνεκτική λειτουργία σε κάθε κλινικό ή εργαστηριακό τμήμα των ιατρικών ομάδων που μέσω της συλλογικής δουλειάς εξελίσσονται, βελτιώνονται, προάγονται επιστημονικά και υπηρετούν την ιατρική εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα, συμβάλλοντας στην βελτίωση των όρων περίθαλψης των αρρώστων και ως εκ τούτου και στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.
Οι ήδη εξουθενωμένοι λόγω της υποστελέχωσης νοσοκομειακοί ιατροί δεν αντέχουν τα ατέλειωτα ωράρια πρωΐ, απόγευμα, μέσα και έξω από τον νοσοκομείο, χωρίς αξιοπρεπή προσωπική και οικογενειακή ζωή, χωρίς χρόνο για διάβασμα, έρευνα και επιστημονική εξέλιξη. Απαξιώνει τον κοινωνικό τους ρόλο η βίαια εξώθηση στο καθημερινό κυνήγι της συμπλήρωσης του εισοδήματος από τις τσέπες του λαού.
Σε αυτό το πλαίσιο αποδόμησης της νοσοκομειακής ιατρικής καλείται ο νέος ιατρός χωρίς αντίστοιχη προηγούμενη εμπειρία να ενταχθεί στην λειτουργική ενότητα ενός υποστελεχωμένου Τμήματος, στο οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν επιστημονικά υπεύθυνος ή είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης. Η ομαλή διαδοχή με νέο ηλικιακά ιατρικό δυναμικό ώστε να μεταλαμπαδεύεται η εμπειρία των παλιότερων στους νεότερους διακόπτεται εξαιτίας της μερικής απασχόλησης και των περιορισμών στις προσλήψεις, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται και να αχρηστεύεται πολύτιμη επιστημονική εμπειρία που έχει συσσωρευτεί από τη δουλειά ετών.
Οι μόνοι ωφελημένοι από το νομοσχέδιο λαιμητόμο θα είναι οι έμποροι της υγείας, με την ακόρεστη δίψα τους για περισσότερα κέρδη από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και της αρρώστιας.
Η ΕΙΝΚΥΛ καλεί τους υγειονομικούς και όλον τον λαό να απορρίψουν το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, να καταργήσουν στην πράξη κάθε επιδίωξη διάλυσης της δημόσιας υγείας, να διαφυλάξουν την αντίληψη ότι η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό. Ο λαός να μην συμβιβαστεί με τις ελάχιστες στοιχειώδεις παροχές στην υγεία, να μην μειώσει τις απαιτήσεις τους, να μην πεισθεί από τα ψευδή και παραπλανητικά επιχειρήματα που θα επιδιώξουν να στηρίξουν τον κυβερνητικό τερατούργημα.
Να δώσουμε τέλος στην αυταπάτη που στηρίζουν επίδοξοι σωτήρες που υποστηρίζουν την «αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» και εγκλωβίζουν την λαϊκή αντίδραση.
Η ιατροί του ΕΣΥ, όλοι οι υγειονομικοί θα αγωνιστούμε για την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά χωρίς την αγωνιστική αφύπνιση του λαού δεν θα είναι αρκετή αυτή η προσπάθεια από μόνη της.
Αγωνιζόμαστε για την άμεση απόσυρση και απόρριψη του άθλιου νομοσχεδίου στον κάλαθο των αχρήστων, για άμεσες προσλήψεις μονίμων υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία και για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας με ορίζοντα τις απολύτως δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας.
Απεργούμε και απαιτούμε:
Να αποσυρθεί από τη διαβούλευση το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την δευτεροβάθμια περίθαλψη .
Να διακοπεί κάθε σκέψη για έναρξη επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.
Μαζικές μόνιμες προσλήψεις και άμεση κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με εργαζόμενους μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας.
Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί ή καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Πλήρη κάλυψη της επαγγελματικής και αστικής ευθύνης με ευθύνη του νοσοκομείου και του εργοδότη».