Μεγάλες αλλαγές καταγράφονται φέτος στις βάσεις εισαγωγής των πανεπιστηµιακών τµηµάτων, κυρίως σε εκείνα των θετικών και τεχνολογικών επιστηµών, οικονοµίας και πληροφορικής. Σύμφωνα με την Καθημερινή, στις σχολές επιστηµών υγείας και ανθρωπιστικών επιστηµών οι αυξοµειώσεις θα είναι µικρές. Σε όλα τα επιστηµονικά πεδία, οι αυξοµειώσεις θα είναι µεγαλύτερες στις µεσαίες και χαµηλές σχολές.

Στα πανεπιστηµιακά τµήµατα θετικών και τεχνολογικών επιστηµών, καθώς και οικονοµίας και πληροφορικής θα υπάρξουν φέτος εντυπωσιακές αλλαγές στις βάσεις εισαγωγής. Αντίθετα, στις σχολές επιστηµών υγείας και τις ανθρωπιστικών επιστηµών οι αυξοµειώσεις θα είναι µικρές. Κοινό στοιχείο για όλα τα επιστηµονικά πεδία είναι ότι οι αυξοµειώσεις θα είναι µικρότερες στις υψηλόβαθµες σχολές και µεγαλύτερες στις µεσαίες και χαµηλές.

Η «Κ» σήµερα, µε τη συνδροµή του εκπαιδευτικού αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, παρουσιάζει την πρόβλεψη των βάσεων εισαγωγής σε 100 τµήµατα ΑΕΙ. Mεταξύ των περιζήτητων σχολών η Ιατρική Αθηνών εκτιµάται ότι θα κινηθεί στις 19.050 µονάδες (αυξηµένη κατά 50 µονάδες), η Ιατρική ΑΠΘ στις 18.900 µονάδες (αυξηµένη κατά 100), η Νοµική Αθηνών στις 18.065 µονάδες (πτώση κατά 60 µονάδες), η Νοµική ΑΠΘ στις 17.530 µονάδες (πτώση κατά 110 µονάδες), η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ προβλέπεται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.400 µονάδων, µειωµένη κατά 420 µονάδες σε σχέση µε το 2023, το ∆ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας του Οικονοµικού Παν. Αθηνών στις 18.600 µονάδες (+250), το Ψυχολογίας Παντείου στις 17.410 µονάδες (-110).

Ειδικότερα, ανά επιστηµονικό πεδίο προβλέπονται τα εξής:

• 1ο Επιστηµονικό πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστηµών): Οι επιδόσεις είναι λίγο χειρότερες από το 2023, κυρίως στην Ιστορία και λιγότερο στα Λατινικά. Αντιθέτως είναι στα ίδια επίπεδα σε Γλώσσα και Αρχαία. Ωστόσο υπήρξε µεγάλη µείωση –λίγο πάνω από 50%– των άριστων γραπτών στα Αρχαία. Ετσι, εκτιµάται ότι θα υπάρξει ελαφρά πτωτική τάση στις περιζήτητες σχολές, η οποία θα είναι

µεγαλύτερη στις µεσαίες και χαµηλόβαθµες.

• 2ο Πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστηµών): Στη βαθµολογική κλίµακα πάνω από 18 υπάρχει µεγάλη µείωση των επιδόσεων στα τρία από τα τέσσερα µαθήµατα (πλην της Χηµείας). Αυτό προκαλεί συσσώρευση των επιδόσεων στις µεσαίες βαθµολογικές

κλίµακες, ενώ γενικά οι µέσοι όροι στα δύο κοµβικά µαθήµατα του πεδίου (Φυσική και Μαθηµατικά) είναι χαµηλότεροι από πέρυσι. Ετσι, αναµένεται πτώση των βάσεων που θα ξεκινήσει από τα 400 µόρια στις υψηλόβαθµες σχολές και θα αυξάνεται.

• 3ο Πεδίο (σπουδών υγείας και

ζωής): Η Φυσική ήταν για δεύτερη χρονιά η δυσάρεστη έκπληξη του πεδίου. Ο µέσος όρος στο µάθηµα, από το 9,97 του 2023 φέτος έφθασε στο 8,66. Αντιθέτως, πολύ καλύτερα από πέρυσι πήγαν οι υποψήφιοι σε Χηµεία και Βιολογία. Ετσι, αναµένονται µικρές αυξοµειώσεις στο πεδίο.

• 4ο Πεδίο (οικονοµίας και πληροφορικής):

Η γενική εικόνα των επιδόσεων ήταν βελτιωµένη σε σύγκριση µε το 2023. Η εκτίµηση είναι πως θα υπάρξει αύξηση των βάσεων εισαγωγής σε όλο το εύρος των βαθµολογικών επιπέδων.

Η µελέτη του κ. Στρατηγάκη για την «Κ» (στην ιστοσελίδα www.kathimerini.gr θα παρουσιαστούν προβλέψεις για το σύνολο των 453 σχολών) στηρίζεται στους δύο από τους τρεις παράγοντες που διαµορφώνουν τις βάσεις: τις προσφερόµενες θέσεις στα ΑΕΙ και τις επιδόσεις των υποψηφίων. Από την άλλη, δεν γνωρίζουµε µία από τις παραµέτρους που διαµορφώνουν τις βάσεις. Πρόκειται για τις προτιµήσεις των υποψηφίων στη σειρά που δηλώνουν τις σχολές στο µηχανογραφικό τους δελτίο. Την ίδια στιγµή, όπως παρατηρεί ο κ. Στρατηγάκης, φέτος υπάρχουν αλλαγές που θα επηρεάσουν τις επιλογές των υποψηφίων. Συγκεκριµένα, 18 Τµήµατα Μηχανικών αναγνωρίζονται ως ισότιµα µε τα Πολυτεχνικά· εκκρεµεί η υπογραφή των κοινών υπουργικών αποφάσεων, που αποτελεί την τελευταία πράξη της αναγνώρισης. Αυτό, προφανώς, θα αυξήσει τη ζήτηση προς αυτά τα 18 τµήµατα.

Φέτος, επίσης, είχαµε εξορθολογισµό των τµηµάτων για τις µετεγγραφές. Εως πέρυσι υπήρχαν τµήµατα µε ίδιο αντικείµενο σπουδών τα οποία δεν ήταν µεταξύ τους αντίστοιχα. Ενδεικτικά, φέτος το Τµήµα Μαθηµατικών Λαµίας έγινε αντίστοιχο µε τα υπόλοιπα. Το Τµήµα της Καστοριάς έµεινε ως µη αντίστοιχο µε κανένα. Προφανώς θα αυξηθεί η ζήτηση στο Τµήµα της Λαµίας, που θα φέρει άνοδο της βάσης του και θα µειωθεί για το Τµήµα Μαθηµατικών της Καστοριάς.

Να τονιστεί ότι οι εκτιµήσεις των βάσεων αποτελούν µία προσέγγιση έπειτα από επεξεργασία των γνωστών δεδοµένων και δεν πρέπει να λαµβάνονται ως οι τελικές. Η ανακοίνωση των βάσεων αναµένεται στα τέλη Ιουλίου.

Απόστολος Λακασάς, Καθημερινή