Συνάντηση εργασίας για τα τοπικά σχέδια δράσης για τους Ρομά, πραγματοποίησε το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δήμων της Θεσσαλίας όπου κατοικούν Ρομά, της Προϊσταμένης Μονάδας Α της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας Πολυτίμης Γραβάνης, καθώς και εκπροσώπων φορέων.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Δήμητρα Νάτσινα Συντόνισαν η Δ/ντρια Κοινωνικής Μέριμνας Δέσποινα Μάντζαρη και ο Προϊστάμενος του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Νικόλαος Πουτσιάκας.
Κατά τη συνεδρίαση έγινε σύντομη παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παρασκευή Σπυροπούλου και Μανώλη Ράντη. Αναλύθηκαν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύνταξη των τοπικών σχεδίων δράσης από τους Δήμους, θέμα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση (απαραίτητο πρόσφορο όρο) για την ενεργοποίηση της όποιας χρηματοδότησης παρεμβάσεων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Από την πλευρά των Δήμων παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις που πρόκειται να προταθούν.
Εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Σωτήρης Βούλγαρης και Δημήτρης Δεληγιάννης και από το Δήμο Καρδίτσας ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος. Από τους υπόλοιπους Δήμους υπήρξε κατά περίπτωση εκπροσώπηση σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, υπηρεσιακών στελεχών και συμβούλων. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι πρέπει να συνταχθούν συνεκτικά σχέδια τα οποία θα βασίζονται σε μία ολιστική παρέμβαση με στόχο την εφαρμογή μιας συμπεριληπτικής προσέγγισης. Έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα διεξαγωγής μιας εκτενούς διαβούλευσης η οποία, άλλωστε προβλέπεται και αποτελεί έναν εκ των όρων που τίθενται.
Εκ μέρους του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης έχει, ήδη, αναπτυχθεί μία διαδικασία διαλόγου για τα θέματα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο εκπαιδευτικό ζήτημα και πιο συγκεκριμένα στο θέμα της σχολικής διαρροής. Το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία μέσω του άτυπου δικτύου που έχει αναπτυχθεί εμπεριέχει την ολιστική προσέγγιση συνιστά, ήδη, μία διαδικασία διαβούλευσης η οποία θα επαναληφθεί μέσω και της ειδικής θεματικής ομάδας διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από το Περιφερειακό Παρατηρητήριο.
Από την πλευρά των συμμετεχόντων υπήρξε η διαβεβαίωση για την ενεργότερη δυνατή συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά που διαβιούν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και για να επιτευχθεί αυτό έχουν προβλεφθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας σημαντικοί πόροι οι οποίοι χρειάζεται να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.