∆εκάδες δικογραφίες για απάτη εκατοµµυρίων µε τις αγροτικές επιδοτήσεις εκκρεµούν ενώπιον της ∆ικαιοσύνης. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν κοινοτικά κονδύλια, τα οποία δόθηκαν παράτυπα σε αγρότες και κτηνοτρόφους µέσω του Οργανισµού Πληρωµών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Οι περισσότερες αφορούν την περίοδο 2017-2021 και σύµφωνα µε ορισµένες εκτιµήσεις το ύψος της απάτης υπερβαίνει τα 45 εκατ. ευρώ. Τα χρήµατα καταβλήθηκαν σε εικονικούς ιδιοκτήτες βοσκότοπων δήθεν για τη συντήρηση των εκτάσεών τους.
Μία από τις παραπάνω περιπτώσεις έχει Λαρισαίους πρωταγωνιστές. Το 2019 τρεις ιδιώτες, ανάµεσα στους οποίους µία δικηγόρος και µία υπάλληλος του ∆ήµου Λάρισας, κατέθεσαν αίτηση επιδότησης για αγροτεµάχια που είχαν µισθώσει στον Γράµµο Καστοριάς. Παρότι η µία από τις αιτούσες εµφανιζόταν να έχει µισθώσει την έκταση από την κόρη της, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε στους τρεις συνολικά 147.000 ευρώ προκειµένου αυτοί να φροντίσουν οι µισθωµένες εκτάσεις να παραµείνουν βοσκότοποι και να µη δασωθούν.
Στην πορεία της έρευνας, πάντως, προέκυψαν κι άλλα ενδιαφέροντα ευρήµατα. Οπως ότι τα µισθωτήρια συµβόλαια για τα τρία αγροτεµάχια είχαν συνταχθεί την ίδια ηµέρα και από το ίδιο χέρι – στα έγγραφα υπήρχε ο ίδιος γραφικός χαρακτήρας. Ακόµη, είχαν θεωρηθεί από το ίδιο ΚΕΠ στο οποίο κατά µια ενδιαφέρουσα σύµπτωση εργαζόταν η µία από τους αιτούντες, ενώ το ενοίκιο για εκτάσεις άνω των 1.000 στρεµµάτων είχε προσδιοριστεί έναντι µόλις 10 ευρώ. Και τέλος, οι αιτήσεις προς των ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν υποβληθεί από Κέντρο Υποδοχής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆) ο ιδιοκτήτης του οποίου τύγχανε πατέρας των δύο από τους τρεις αιτούντες την κοινοτική επιδότηση!
Τόσο στην προκειµένη περίπτωση, όσο και γενικότερα οι αιτήσεις των αγροτών για την είσπραξη επιδοτήσεων γίνονται µέσω ιδιωτικών Κέντρων Υποδοχής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆) ο ρόλος των οποίων στη διασπάθιση των κοινοτικών επιδοτήσεων είναι τουλάχιστον ύποπτος, ενώ σε ορισµένες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ποινικά κολάσιµος.

Κώστας Τόλης kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Γιάννη Σουλιώτη, Καθημερινή)