Με εικονική ή και καθόλου διάγνωση, η ζήτηση του Ozempic αυξάνεται κατακόρυφα στην Ελλάδα, ιδίως πριν από το καλοκαίρι. Σύµφωνα µε την «Καθημερινή», η δανική εταιρεία που παράγει το δηµοφιλές σκεύασµα διπλασίασε από πέρυσι τις εισαγωγές προς την Ελλάδα. Ωστόσο, η ζήτηση δεν καλύπτεται, καθώς ακόµη και πολλοί ξένοι αγοράζουν µαζικά το Ozempic, αφού εδώ η τιµή του είναι χαµηλότερη απ’ ό,τι στις πατρίδες τους. Κανονικά, το φάρµακο χορηγείται µόνο σε διαβητικούς, µε συνταγή γιατρού.
Το ζητάνε διαβητικοί µε συνταγή, παχύσαρκοι χωρίς συνταγή και άλλοι που θέλουν απλά να αδυνατίσουν κι ας µην αντιµετωπίζουν κάποιο πρόβληµα υγείας. Το ζητάνε Ελληνες, αλλά και ξένοι. Ερχονται από τη Βουλγαρία, από τη Σερβία, τη Ρουµανία και την Τουρκία, από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία, και ζητούν από τους φαρµακοποιούς της Ελλάδας να τους δώσουν το φάρµακο που πωλείται εδώ σε καλύτερη τιµή απ’ ό,τι στις χώρες τους. Χωρίς να είναι ακόµη γνωστό αν έχει µακροχρόνιες παρενέργειες, η χρήση του φαρµάκου φαίνεται ότι γενικεύεται ως «lifestyle» βοήθηµα. Και ας διστάζουν οι περισσότεροι που καταφεύγουν σε αυτό να δηλώσουν ότι ναι, δεν είναι µόνο για τους σταρ του Χόλιγουντ – ότι παίρνουν κι εκείνοι Ozempic. Πώς δρα στον οργανισµό, αλλά και στην κουλτούρα, το περιζήτητο σκεύασµα;
«Στο Ozempic και στο Wegovy περιέχεται η δραστική ουσία σεµαγλουτίδη, που είναι αγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1 – αυτά τα φάρµακα χρησιµοποιούνται αρκετά για την αντιµετώπιση του διαβήτη τύπου 2, αλλά βοηθούν και στην απώλεια βάρους», λέει στην εφημερίδα η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ, µε εξειδίκευση στην κλινική φαρµακολογία, Χρυσάνθη Σαρδέλη. Το Wegovy, ένα άλλο φάρµακο της ίδιας εταιρείας το οποίο ακόµη δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, χρησιµοποιείται αποκλειστικά για τη διαχείριση της παχυσαρκίας, αναφέρει, ενώ το ενέσιµο φαρµακευτικό σκεύασµα Ozempic έχει από το 2017 εγκριθεί από την Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίµων και Φαρµάκων των ΗΠΑ ως αντιδιαβητικό. «Ρυθµίζει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας µε αποτέλεσµα να ελέγχεται καλύτερα ο διαβήτης», εξηγεί η κ. Σαρδέλη. «Ταυτόχρονα όµως, µειώνει την όρεξη και αυξάνει την αίσθηση κορεσµού στο στοµάχι, µε αποτέλεσµα οι άνθρωποι που το παίρνουν να τρώνε λιγότερο και να επιθυµούν λιγότερο λιπαρές τροφές», σηµειώνει.
Μπορεί το Ozempic να ξεκίνησε ως αντιδιαβητικό φάρµακο, αλλά φαίνεται ότι θα πάρει και άλλες ενδείξεις, δηλώνει ο υπεύθυνος της Ενδοκρινολογικής Μονάδας του ΕΚΠΑ, οµότιµος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γιώργος Χρούσος. Οχι µόνο για την παχυσαρκία, λέει, αν και τονίζει πως τα συγκεκριµένα φάρµακα µπορούν να βοηθήσουν σοβαρά περιστατικά νοσηρής παχυσαρκίας. «∆εν έχουµε τίποτε άλλο για την παχυσαρκία – αν κάποιος είναι υπέρβαρος και έχει αυτοπειθαρχία, µπορεί να χάσει το βάρος µόνος του, αλλά αν έχει νοσηρή παχυσαρκία, το βάρος δεν χάνεται όσο και να θέλει· ή θα πρέπει να πάρει το φάρµακο ή θα κάνει χειρουργείο», αναφέρει.
Οµως η σεµαγλουτίδη µπορεί να βοηθήσει και σε άλλους τοµείς, όπως στις γεννήσεις, λέει ο κ. Χρούσος, µια και η παχυσαρκία δηµιουργεί υπογεννητικότητα. «Στην Αµερική, πήρε ήδη ένδειξη και για καρδιοπάθεια, αλλά φαίνεται πως έχει κι άλλα καλά, προλαµβάνει την ουρική αρθρίτιδα, παραδείγµατος χάριν, ή στους άνδρες ανεβάζει την τεστοστερόνη», σηµειώνει. Σύµφωνα µε έρευνα που δηµοσιεύθηκε την Παρασκευή, φαίνεται να µειώνει δραστικά τον κίνδυνο νεφρικών επιπλοκών και καρδιακών προβληµάτων σε ασθενείς µε διαβήτη τύπου Β και νεφροπαθείς.
Λ.Ε. kosmoslarissa.gr