Την έγκριση όλων των επιλαχόντων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» ζητά ο πρόεδρος της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας κ. Χρήστος Αθανασιάδης, μέσω ανοιχτής επιστολής προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό κα Αλεξάνδρα Σδούκου αλλά και στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Αναλυτικά στην ανοιχτή επιστολή, αναφέρονται τα εξής: 

«Κύριε υπουργέ, κυρία υφυπουργέ,

Στις 18 Ιουνίου 2024 δημοσιεύθηκε η απόφαση της Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του ΥΠΕΝ που αφορά στην Έγκριση Προσωρινού Πίνακα Επιλέξιμων/Επιλαχουσών αιτήσεων σύμφωνα με τον διαθέσιμο Προϋπολογισμό του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» (30 εκ. ευρώ), στην οποία απόφαση, συμπεριλαμβάνονται 3.183 επιλέξιμες αιτήσεις και 2.156 επιλαχούσες, σε σύνολο 5.339 αιτήσεων.

Από τις 3.183 επιλέξιμες αιτήσεις, στην Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW ανήκουν οι 906 αιτήσεις και στη B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW, ανήκουν οι 2.277 αιτήσεις, ενώ από τις 2.156 επιλαχούσες αιτήσεις, όλες ανήκουν στη B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW.

Παράλληλα ένα αξιοπρόσεχτο στοιχείο, αποτελεί το γεγονός, ότι από τις αρχικές 5.339 αιτήσεις, ουσιαστικά οι 4.339 (2.183 επιλέξιμες και 2.156 επιλαχούσες), δηλαδή, το 81,2% των αρχικών αιτήσεων, ανήκουν στην B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW, κάτι που πρακτικά σημαίνει, ότι οι αγρότες επέλεξαν αυτή την κατηγορία των αγροτικών φωτοβολταϊκών, που έχουν ανάγκη περισσότερο, σύμφωνα με τις καταναλώσεις ρεύματος.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, είναι καταφανέστατο ότι το σχετικό πρόγραμμα βρήκε τεράστια ανταπόκριση από τους αγρότες, διότι στοχεύει στο εξίσου τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, που δεν είναι άλλο από το ακριβό κόστος ενέργειας των καλλιεργειών τους και των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων.

Έτσι λοιπόν, καθίσταται επιτακτική ανάγκη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να εγκρίνει όλες τις 2.156 επιλαχούσες αιτήσεις, διότι πίσω από αυτές τις αιτήσεις, βρίσκονται αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) που αγωνιούν και έχουν απόλυτη ανάγκη τη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας, για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις αλλά και για τη βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου γενικότερα.

Το κόστος, όπως έχει υπολογιστεί με βάση τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης, για την ένταξη όλων των επιλαχουσών αιτήσεων, προσεγγίζει τα 24,7 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που θεωρούμε ότι δεν είναι απαγορευτικό αλλά απεναντίας, βατό, αναφορικά με την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων.

Άλλωστε, μια πηγή για την εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων, αποτελεί το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» (pvstegi), το οποίο έληξε πρόωρα (κατά ένα μήνα) και στο οποίο κατατέθηκαν συνολικά 15.945 αιτήσεις, χωρίς να έχει καλυφθεί όλο το ποσό του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, στο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» έχουν δεσμευτεί 167, 6 εκ. ευρώ, από τον Προϋπολογισμό των 208 εκ. ευρώ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι περισσεύουν 40,4 εκ. ευρώ, εκ των οποίων μπορούν να διοχετευθούν τα 24,7 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» και έτσι να εγκριθούν όλες οι επιλαχούσες αιτήσεις.


Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί, ότι όσα ποσά προγραμμάτων, τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν χρησιμοποιούνται, αυτά επιστρέφονται στην Ε.Ε. και υπό αυτή την έννοια θα ήταν παράταιρο να επιστρέψουμε χρήματα στην Ε.Ε. όταν, υπάρχει δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε υπέρ των αγροτών.

Τέλος, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι σε ανάλογη πρακτική, αναφορικά με την έγκριση όλων των επιλαχόντων σε διάφορα αγροτικά προγράμματα, έχει προβεί κατά καιρούς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που επέδειξαν οι αγρότες αλλά και λόγω της θετικής επίδρασης στον αγροτικό κόσμο, όπως π.χ. στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, στο πρόγραμμα μείωσης της «νιτρορύπανσης», στα Σχέδια Βελτίωσης κ.α.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ικανοποιήσει το παραπάνω, δίκαιο αίτημα, για το οποίο θα πρέπει να είναι αρωγός και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».