Mαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, το απόγευμα του Σαββάτου, προκειμένου να γίνει αποτίμηση των αποτελεσμάτων του Eurogroup, αλλά και μια πρώτη συζήτηση για τον κατάλογο των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες.
Τη Δευτέρα η λίστα θα είναι έτοιμη προς αποστολή, δήλωσε ο Αλ.Τσίπρας. Όπως μετέδωσε το Mega, ο πρωθυπουργός στη σύντομη επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τους εταίρους της και ότι η λίστα θα είναι έτοιμη μέχρι νωρίς το πρωί της Κ.Δευτέρας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σύμφωνα πάντοτε με όσα μετέδωσε το Mega, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και πολλά από αυτά που αναφέρονται σε αυτό θα περιληφθούν στη λίστα.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε και αυτός με τη σειρά του ότι η λίστα είναι υπό κατάρτιση, «αποκλειστικά από εάς» και θα είναι έτοιμη την ερχόμενη Δευτέρα.
«Αν πουν 'ναι' θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς και αυτομάτως προχωρά η διαδικασία. Αν πουν 'όχι', τότε θα συγκληθεί νέο Eurogroup» υπογράμμισε.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε, πάντως, βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει διαφωνία.
Τι θα περιλαμβάνει η λίστα
Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στη λίστα τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών, πολλά από τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, σειρά φορολογικών ρυθμίσεων, αλλά και την ανεξαρτησία της ΓΓ Εσόδων.
Το πρωί, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, επανέλαβε ότι η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι και η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τη ρύθμιση, παρά τη συμφωνία του Eurogroup να μη λαμβάνονται μέτρα που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς -όπως είπε- θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο.
Για τα μέτρα που θα περιέχονται στη λίστα ρωτήθηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup. Ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως για τα «κόκκινα» δάνεια) δεν έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα ελλείμματα, αλλά να συμβάλουν στην ανάπτυξη.
Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος -όπως είπε- ήταν ένας φόρος άδικος και αναποτελεσματικός.
Το περιεχόμενο της λίστας «φωτογράφισε» ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του από το Μέγαρο Μαξίμου.
Αναφερόμενος στη συμφωνία, την χαρακτήρισε ως ένα πλαίσιο «που γεφυρώνει τον χρόνο ανάμεσα στο μνημόνιο και το δικό μας σχέδιο, ακυρώνει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για απολύσεις, αυξήσεις ΦΠΑ, ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως τα υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα.
» Δημιουργεί ένα πλαίσιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, καθώς και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί πρώτιστο καθήκον για μας».
Σκληρή στάση από το Βερολίνο
Το Βερολίνο τηρεί (σκληρή) στάση αναμονής. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αμέσως μετά το Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να εξηγήσει τη συμφωνία στους ψηφοφόρους της.
«Το να είσαι στην κυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα, και η πραγματικότητα πολλές φορές δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα» δήλωσε.
Στενός συνεργάτης της Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει κατά πάσα πιθανότατα την επέκταση της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε.
«Οι Έλληνες τώρα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους» είπε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Newsroom ΔΟΛ