Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μεταφέρει την παιδική σκηνή στη Λάρισα και θα ανεβάσει την παράσταση «Τα καινούρια ρούχα του Βασιλιά» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα, (Γ. Παπανδρέου 2- Νεάπολη)
Παραστάσεις θα δοθούν: Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 – ώρα 19.00 & Κυριακή 1 Μαρτίου 2015, 12.00 & 18.00 το απόγευμα
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία, διδασκαλία Χριστίνα Στόγια
Μουσική: Κασσιανή Αμυγδαλίτση
Σκηνικά: Μαριάννα Χρυσοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου και επιμέλεια κοστουμιών: Μαριάννα Αντωνιάδου
Χορογραφία: Μαρία Μιχελλή
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Κραγιόπουλος
Παίζουν: Χρήστος Κραγιόπουλος, Νίκος Γκουρμπάτσης, Αγγελική Τριανταφύλλου, Μαριάννα Αντωνιάδου, Γεωργία Βαρσάμη και Κωνσταντίνος Δράκος.
Λίγα λόγια για το έργο
Στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» (ο πρωτότυπος τίτλος είναι: «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα») το κεντρικό πρόσωπο είναι ένας νάρκισσος βασιλιάς που είχε μεγάλη αγάπη για την εμφάνισή του. Αυτή η εμμονή για την εξωτερική του εμφάνιση τον έκανε να πέσει θύμα δύο απατεώνων οι οποίοι υποσχέθηκαν να του φτιάξουν την τέλεια φορεσιά. «Βασιλιά μου» του είπαν «το ύφασμα αυτής της φορεσιάς δεν θα το βλέπουν όσοι είναι βλάκες και όσοι δεν αξίζουν τη θέση που κατέχουν».
Έτσι οι άνθρωποι της αυλής, οι κάτοικοι της χώρας αλλά και ο ίδιος ο βασιλιάς θαύμαζαν τη καινούρια φορεσιά, που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε γιατί οι δύο απατεώνες αντί για ύφασμα είχαν πουλήσει στο βασιλιά «αέρα κοπανιστό». Αναρωτιέται κανείς γιατί όλοι μαζί έβλεπαν κάτι που δεν υπήρχε; Αυτό συνέβαινε γιατί κανένας δεν ήθελε να θεωρηθεί ψεύτης ή ανάξιος για τη θέση του, αν και όλοι ήξεραν την αλήθεια : ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε φορεσιά. Έτσι ο ματαιόδοξος μονάρχης βγήκε στην παρέλαση γυμνός και καμαρωτός.
Το παραμύθι οδηγήθηκε στη λύση του από την παρέμβαση ενός παιδιού, - στην περίπτωσή μας από την ανιψιά του βασιλιά- το οποίο, με αμέριστο θάρρος, είπε μπροστά σ’ όλο τον κόσμο την πασιφανή αλήθεια ότι δηλαδή ο βασιλιάς δε φορούσε τίποτα!. Μια αλήθεια που όλοι την έβλεπαν αλλά προτιμούσαν για λόγους μικρόψυχου συμφέροντος να ενστερνίζονται το ψέμα…