Σε τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, μεταξύ των περιφερειαρχών της χώρας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μαρδά. Από τους 13 περιφερειάρχες απόντες ήταν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο περιφεριάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο περιφεριερχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Οι περιφερειάρχες αντέδρασαν με έντονο τρόπο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καλούνται να καταθέσουν τα διαθέσιμα χρήματα των ταμείων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε απρόβλεπτες εξελίξεις στον προϋπολογισμό του Απριλίου, που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, μετά τη λήξη της σύσκεψης δήλωσε: «Η Αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλλει στις ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητη η συνεργασία με την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ΕΝΠΕ θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα συνδράμει στον αγώνα, αντιδρώντας ανάλογα. Από την άλλη, είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, όπως οι ΠΝΠ. Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, ζητάμε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι να γίνει η συνάντηση, οι περιφέρειες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διάθεσιμα όπως ορίζει η ΠΝΠ» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.
Στο μεταξύ, αρκετοί ήταν οι περιφερειάρχες που μίλησαν για συνταγματική εκτροπή, ενώ κάποιοι άλλοι ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δρα με αυταρχικό τρόπο και πως δεν τηρεί τις δημοκρατικές διαδικασίες. «Προκειται για συνταγματική εκτροπή. Αν πάρετε τους πόρους από την Αυτοδιοίκηση είναι σαν να κόβετε τα πόδια της κυβέρνησης» είπε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Καρχιμάνης.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, που ήρθε αρκετές φορές σε αντιπάραθεση με τον κ. Μάρδα, τόνισε: «Κύριε υπουργέ, δεν μπορείτε να μας ζητάτε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον αυταρχισμό. Για λίγες ώρες ρευστότητας μην βάζετε ταφόπλακα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές των περισσότερων περιφερειαρχών, καθώς τόνισαν ότι στον εσωτερικό δανεισμό που προχωρά η κυβέρνηση από τα διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σκόπιμο θα ήταν πρώτα να έχει έρθει σε συννενόηση μαζί τους, ενώ εξέφρασαν την αγωνία τους για την ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ. «Η κύβέρνηση ευθύνεται, καθώς με τη στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό. Σας ζητάμε να αποσύρετε την ΠΝΠ και να προχωρήσουμε σε διάλογο» είπε ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μαρδας ανέφερε στους περιφερειάρχες ότι οι στατηγική γύρω από τις διαπραγματέυσεις με τους εταίρους, όπως και κάποιες επιπλέον συγκυρίες, ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ΠΝΠ. Μάλιστα σε έρωτηση για το πόσα χρήματα θα συγκεντρωθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας από τα διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών απάντησε: «Περίπου 2- 2,5 δισ. ευρώ. Ηταν λόγοι στρατηγικής που αφορούν στις διαπραγματεύσεις που μας οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια, Δεν μπορώ να αναφερθώ με λεπτομέρειες στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, μια απρόβλεπτη εξέλιξη στον προϋπολογισμό του Απριλίου μας οδήγησε στο μέτρο αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας.