Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της κατηχητικής συνάξεως το απόγευμα της Πέμπτης 22ας Οκτωβρίου 2015 με την συμμετοχή πολλών κατηχητών και κατηχητριών της Λαρισαϊκής Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ.Ιγνάτιος καλοσώρισε τους εκλεκτούς συνεργάτες του κατηχητικού έργου και τους παρεκάλεσε με ιδιαίτερη προθυμία και πύρινο ζήλο να διακονήσουν τον χώρο της νεότητος, να αγαπήσουν πολύ και να στηρίξουν ιδιαίτερα τους νέους μαθητές, μικρούς και μεγαλύτερους, ώστε να πάρουν εφόδια ζωής σε μία εποχή που δοκιμάζονται τα πάντα, αλλά το αληθινό αντέχει και το αυθεντικό ελκύει και τελικά με την χάρη του Θεού επικρατεί. Τους παρεκίνησε δε να επιδεικνύουν συνέπεια και ακρίβεια στην πνευματική τους ζωή, ώστε να δέχονται την ευλογία του Θεού και να αποτελούν πρότυπα για τους νέους βλαστούς της Εκκλησίας, αφού κατά την ρήσιν των Πατέρων ό,τι έχει κανείς δίδει και ότι καλό βιώνει αυτό πρέπει και να διδάσκει.
Στην συνέχεια μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π.Αχίλλιος, ο οποίος μίλησε για το επιτελούμενο κατηχητικό έργο και για το πώς θα μιλήσει σήμερα η Εκκλησία με την κατήχηση της στις καρδιές των νέων ανθρώπων, ενισχύοντας και στηρίζοντας αυτές, ενώ στην συνέχεια παρουσίασε τον ομιλητή της κατηχητικής αυτής συνάξεως, Ελλογιμώτατο Καθηγητή της Λειτουργικής, της Θεολογικής Σχολής και νέο Πρόεδρο του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, κ.Παναγιώτη Σκαλτσή, ο οποίος ανέπυξε το θέμα: «Μυστηριακή ζωή και κατήχηση». Ο λόγιος ομιλητής μέσα από την αγία γραφή, από θαυμαστές εικόνες και διηγήσεις αλλά και από ζωντανά παραδείγματα τόνισε την σημασία της Μυστηριακής ζωής σε ένα νέο άνθρωπο που αναζητά τον Θεό και θέλει να ενωθεί μαζί Του.
«Η Εκκλησία τόνισε ο κ.Καθηγητής, σημαίνεται εν τοις μυστηρίοις» (άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας) και κάθε τι που μέσα στην Εκκλησία προσφέρει τη χάρη του Θεού είναι μυστήριο, μέγα και φοβερόν. Η διά των μυστηρίων κατήχηση των νεοφωτίστων στην αρχαία Εκκλησία γινόταν με τα τρία εισαγωγικά μυστήρια (Βάπτισμα, Χρίσμα, θεία Ευχαριστία). Κάθε μυστήριο είναι δυνατότητα ενσωματώσεως του ανθρώπου στο εκκλησιαστικό σώμα, στη θεανθρώπινη πραγματικότητα της Εκκλησίας και μεταβολής του «παρά φύσιν» τρόπου της πεπτωκυΐας υπάρξεως στην «κατά φύσιν» ζωή και ύπαρξη, που καθιστά τον άνθρωπο δεκτικό της θείας χάρης. Μέσα στα μυστήρια ακόμη «καινουργείται» η φύση του ανθρώπου, ανακαινίζεται δηλαδή και θεουργείται. Η σύγχρονη κατηχητική διδασκαλία πρέπει να έχει ως βάση τη θεολογική και πνευματική διάσταση των μυστηρίων, τη Χριστοκεντρική, Εκκλησιολογική και Εσχατολογική των σημασία. Το Βάπτισμα ως συμμετοχή στο θάνατο και την ανάσταση του Χριστού, το Χρίσμα ως σφραγίς των χαρισμάτων του Πνεύματος, η θεία Ευχαριστία ως ψυχοτρόφος τράπεζα και ζωοποιός, η Ιερωσύνη ως το μυστήριο της τάξης στη μυστηριακή ζωή, η Εξομολόγηση ως πράξη μετανοίας και συμφιλίωσης με το εκκλησιαστικό σώμα, ο Γάμος ως το μυστήριο της αγάπης και κοινωνίας κατά το πρότυπο της σχέσης Χριστού-Εκκλησίας, και το Ευχέλαιο ως θεραπεία της ψυχοσωματικής ασθενείας του ανθρώπου» κατέληξε ο λόγιος ομιλητής.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος επέδωσε τα διοριστήρια στους κατηχητές και ευχήθηκε καλή και ευλογημένη την νέα Ιεραποστολική και Κατηχητική χρονιά, που ήδη ξεκίνησε και ο θερισμός αυτής της εργασίας να είναι πολύς και αποδοτικός!