Θύματα της πολιτικής της ΕΝΑΟΝ ΕΔΑ - πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών και κάποτε ΕΔΑ ΘΕΣΣ, που εξαγοράστηκε το 2022 από την Italgas, -, είναι οι καταναλωτές φυσικού αερίου στη Θεσσαλία καθώς η εταιρεία που λειτουργεί μονοπωλιακά, εισάγει ένα ενιαίο τιμολόγιο σε όλους της χρήστες που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης πολλοί έκαναν λόγο για άδικη και αδικαιολόγητη αύξηση των τελών διανομής μετά από προηγούμενες αυξήσεις.

Η απόφαση για την ενιαία χρέωση, που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕΥΥ και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ, οδηγεί σε πτώση της χρέωσης διανομής σε 7 περιφέρειες και αύξηση σε δύο για τους οικιακούς χρήστες, σύμφωνα με την ΕΝΑΟΝ ΕΔΑ. Xαμένοι της υπόθεσης είναι η Θεσσαλία (+6%), η Θεσσαλονίκη (+33%), και η Πελοπόννησος (+1%).

Αντιθέτως  θα υπάρξει μείωση στην Αττική της τάξεως του 5%, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη -30%, στην Κεντρική Μακεδονία -24%, στη Κεντρική (Στερεά) Ελλάδα -19%, στην Δυτική Ελλάδα -16%, στη Δυτική Μακεδονία -5% και στην Ήπειρο -14%.  Υπενθυμίζεται ότι το τιμολόγιο διανομής αντιστοιχεί στο 20 - 25% του συνολικού λογαριασμού για τους καταναλωτές.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Enaon, Μπάρμπαρα Μοργκάντε δήλωσε από την Αθήνα ότι για τον βιομηχανικό τομέα, «η εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου δεν μπορούσε να επιτευχθεί άμεσα, όπως με την περίπτωση των οικιακών καταναλωτών, καθώς η διακύμανση στην ταρίφα θα ήταν σημαντική, επομένως κρίθηκε επιβεβλημένη μία σταδιακή προσέγγιση προς την κατεύθυνση του ενιαίου τιμολογίου».

Η εταιρεία δικαιολογήθηκε για την ανομοιογένεια των τιμών υποστηρίζοντας ότι "πριν την πρόταση ενοποίησης των τιμολογίων, στον οικιακό τομέα, τα τιμολόγια διέφεραν πολύ σημαντικά μεταξύ των περιοχών (ανώριμων και ώριμων αγορών), ενώ στον βιομηχανικό τομέα η διαφορά ήταν ακόμα και εξαπλάσια".

Στην Αττική θα υπάρξει αύξηση της τάξης του 2% στην βιομηχανία ενώ προβλέπεται σταδιακή προσαρμογή των χρεώσεων από το 2025 και το 2026, ενώ από το 2027 θα υπάρξει νέα ρυθμιστική περίοδος.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr