Την άμεση ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων που αφορούν τη χρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας, ζητά ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στην οποία καταγράφονται τα αιτήματα τους που θεωρούνται καθοριστικά τόσο για τη βιωσιμότητα των πληγέντων επιχειρήσεων της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες «Daniel» και «Elias» τον Σεπτέμβριο του 2023, όσο και για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών στην τοπική μας οικονομία.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις «ειδικά αυτές που υπέστησαν βαριές ζημιές, τα κυβερνητικά μέτρα και οι τυχόν αποζημιώσεις που έλαβαν από συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης δεν είναι αρκετά για να τις επαναφέρουν στην πρότερη βιώσιμη και ανταγωνιστική θέση που κατείχαν στις αγορές που δραστηριοποιούνται.»

Επισημαίνονται τα πάγια αιτήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των πληγέντων επιχειρήσεων της Θεσσαλίας και τονίζεται ότι «την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είχε υπάρξει δέσμευση από πλευράς της Πολιτείας για τη θέσπιση ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης στα πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού νόμου 4887/2022, υπό το καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα 360°». Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.»

Ζητείται η ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και η αναδρομική ισχύ της επιλεξιμότητας των δαπανών, «λόγω ανωτέρας βίας, από την ημερομηνία των καταστροφικών πλημμυρών «DANIEL», καθώς οι πληγείσες επιχειρήσεις έχουν προβεί ήδη σε αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και κατασκευή των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, προκειμένου να συνεχίσουν αδιάκοπα τη λειτουργία τους και να εξακολουθήσουν να απασχολούν το προσωπικό.»