Ερώτηση προς την αντιδήμαρχο δημοτικών ενοτήτων Γιάννουλης, Κοιλάδας & Αγροτικής Ανάπτυξης, κα.Ρίτα Απρίλη, κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ορμή Ανανέωσης", Νίκος Γαμβρούλας, κατά την οποία αναφέρει το πρόβλημα με τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων και κυρίως αδέσποτων γατων στην πόλη της Λάρισας, τονίζει την αναγκαιότητα για στειρώσεις και ερωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί η δημοτική αρχή για την διαχείριση του θέματος.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση του ο Νίκος Γαμβρούλας αναφέρει:
"Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως έχει αναπτυχθεί μια κουλτούρα φροντίδας και αγάπης για τα ζώα της πόλης μας, μιας και δεκάδες συμπολίτες μας καθημερινά είτε υιοθετούν κάποιο αδέσποτο ζωάκι, είτε φροντίζουν με τροφή και ό,τι άλλο απαιτείται αδέσποτα ζώα της πόλης μας. Η ανάπτυξη αυτής της κουλτούρας, έχει δημιουργήσει και απαιτήσεις από τους συμπολίτες μας προς τον δήμο, ώστε από την μεριά του να πράξει τα μέγιστα για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Είναι γεγονός πως στην πόλη μας, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός αδέσποτων γατών. Ο ρυθμός αναπαραγωγής της γάτας είναι τέτοιος που το πρόβλημα ολοένα και εντείνεται. Εκατοντάδες μικρά γατάκια να τριγυρνούν ταλαιπωρημένα και πεινασμένα, δεκάδες γάτες να βρίσκονται πατημένες από αυτοκίνητα ή νεκρες από άλλες αιτίες, αποτελούν μια εικόνα που δεν τιμά μια πολιτισμένη κοινωνία.
Το θέμα είχαμε φέρει και σε προηγούμενο ΔΣ ερωτήσεων. Εκεί μας είχατε αναφέρει πως θα αυξανόταν ο αριθμός των στειρώσεων στο δημοτικό κυνοκομείο για τις γάτες. Βεβαίως ο αριθμός αυτός, ακόμη και μετά την αύξηση του παρέμενε ιδιαίτερα μικρός για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Πριν από μερικούς μήνες, πραγματοποιήθηκε μια δράση με αλλοδαπούς κτηνιάτρους, οι οποιοι στειρώσανε δεκάδες αδέσποτα ζώα σε λίγες ημέρες στο δημοτικό κυνοκομείο. Την δράση αυτή στηρίξαμε και αναδείξαμε ως απαραίτητη, μιας και η πόλη μας έχει ανάγκη από μαζικές στειρώσεις στα αδέσποτα ζώα (πάντοτε με πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων). Όπως αναφέρθηκε, είναι τέτοιος ο αριθμός των αδέσποτων γατών, που καθιστούν αντίστοιχες δράσεις απαραίτητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έως ότου μειωθεί το πρόβλημα και καταστεί διαχειρίσιμο.
Πέραν αυτού, είναι απαραίτητο ο δήμος μας να προβεί σε επιπλέον ενέργειες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση όχι μόνο των αδέσποτων, αλλά και των δεσποζόμενων ζώων. Πολλοί δήμοι της χώρας έχουν υιοθετήσει καλές πρακτικές στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών δήμων και έχουν καθιερώσει στοχευμένες δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σας αναφέρω ως παράδειγμα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μεγάλου δήμου της χώρας, ο οποίος για να διευκολύνει τους κηδεμόνες ζώων που δυσκολεύονται να καταβάλλουν το κόστος της στείρωσης τους, επεκτείνει το πρόγραμμα στείρωσης ώστε εκτός από τα αδέσποτα να περιλάβει και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς πολιτών που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Πιο συγκεκριμένα η πρωτοβουλία αυτή αφορά άτομα με αναπηρία, ανέργους εγγεγραμμένους στα Μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης το μέτρο ισχύει και για πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.Όσοι πολίτες ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες μπορούν να στειρώσουν, να σημάνουν ηλεκτρονικά και να εμβολιάσουν δωρεάν το ζώο τους. Επιπλέον ο δήμος χορηγεί δωρεάν ζωοτροφή για έξι μήνες σε όλους τους δημότες ως κίνητρο για στείρωση, εμβολιασμό και σήμανση του ζώου τους ή υιοθεσία αδέσποτου.
Ένας άλλος δήμος που βρίσκεται στον νομό μας, ανέλαβε πρωτοβουλία που στοχεύει στην καταγραφή των ζώων αλλά και την ενημέρωση των κτηνοτρόφων ώστε να προχωρήσουν σε στειρώσεις.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια αντιδήμαρχος:
Α) Συμφωνείτε πως υπάρχει ανάγκη να επαναληφθεί η δράση με τις μαζικές στειρώσεις στην πόλη;
Β) Ποιος είναι ο εβδομαδιαίος αριθμός στειρώσεων των γατών στο δημοτικό κυνοκομείο της πόλης; Είναι ικανός να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αριθμού των αδέσποτων;
Γ) Θεωρείτε πως βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση η διευκόλυνση στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων από την μεριά των δήμων;
Δ) Αντιλαμβάνεστε ως ορθές τις πρακτικές ορισμένων δήμων της χώρας που σας ανέφερα; Αν ναι, τι προτίθεται η δημοτική αρχή να υιοθετήσει από τις πρακτικές αυτές;
Ε) Κατατέθηκε πρόταση από τον δήμο μας για απορρόφηση κονδυλίων από το πρόγραμμα «Άργος» του Υπουργείου Εσωτερικών;"