Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 7ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας – ΠΟΚΕΛ διοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης την Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024, στις 18:30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου.
Η εισήγηση θα γίνει από την Αμαλία Σδρούλια, διδάκτωρ Γερμανικής Γλωσσολογίας και η εκδήλωση αφορά καθηγητές, γονείς και μαθητές, ενήλικες ή ανήλικους, ανεξαρτήτως φύλου, ώστε να υπάρξει προβληματισμός για θέματα σχετικά με τον σεξισμό που υπάρχει στην καθημερινότητα όλων και με βάση την εμπειρία του καθενός, ενώ θα τεθούν ερωτήματα και θα δοθούν απαντήσεις σχετικά με υπάρχοντα ζητήματα Γλώσσας, Φύλου και Πολιτικής που ενδιαφέρουν όλους.
Το πρώτο κύμα φεμινισμού του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, με πρωταρχική προσπάθεια τη νομοθετική κατοχύρωση στοιχειωδών δικαιωμάτων για τις γυναίκες, καθώς και η εδραίωση του γυναικείου κινήματος στα τέλη του ‘60 στις Η.Π.Α κι αργότερα σε διάφορες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πολιτικοποίηση προσωπικών ζητημάτων, στη μελέτη γλώσσας και φύλου και στην ανάπτυξη των Γυναικείων Σπουδών στον ακαδημαϊκό χώρο.
Εξαιρετικής σημασίας είναι ο ρόλος της Carol Hanish, ριζοσπαστικής φεμινίστριας και ακτιβίστριας στις Η.Π.Α., με το ομώνυμο δοκίμιο του 1970 «Το προσωπικό είναι πολιτικό» καθώς και της Robin Lakoff, καθηγήτριας Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια, η οποία έθεσε σοβαρά το 1975 το ζήτημα του γλωσσικού σεξισμού, με άλλα λόγια της άνισης αντιμετώπισης των γυναικών μέσα από τη γλώσσα.
Υπό αυτό το πρίσμα τίθενται τα εξής ερωτήματα: Γιατί υπάρχει γλωσσικός σεξισμός; Πώς συνδέεται ο γλωσσικός σεξισμός με άλλες μορφές σεξισμού; (π.χ. σχέσεις μέσα στο σπίτι, το θέμα των εκτρώσεων, της βίας κατά των γυναικών, της σεξουαλικής παρενόχλησης κλπ). Tί πρέπει να αλλάξει ώστε η γυναίκα να αντιμετωπίζεται γλωσσικά, πολιτικά και κοινωνικά σε όλους τους τομείς δράσης της ισότιμα με τον άνδρα;