Παραμένει έντονη η επίπτωση της γρίπης και των εποχικών ιώσεων στον ελληνικό πληθυσμό.
Παρά τη μείωση των επισκέψεων σε γιατρούς, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς με λοίμωξη του αναπνευστικού, δηλαδή βήχα πυρετό πάνω από 38.
Σε 11 μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα ενηλίκων και Παίδων της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και της Πάτρας έγιναν την εβδομάδα 16 έως 22 Ιανουαρίου περισσότερες από 350 εισαγωγές ασθενών με έντονα συμπτώματα γρίπης ή άλλης ίωσης.
Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 4% των εισαγωγών που έγιναν την ίδια εβδομάδα αφορούσε ενηλίκους ασθενείς με λοίμωξη του αναπνευστικού και το 6% παιδιά με το ίδιο πρόβλημα. Τα ποσοστά είναι βελτιωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, που ήταν 8% και 10% αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, παρατηρείται αυξημένη επίπτωση στον παιδικό πληθυσμό.
Την ίδια εβδομάδα, η θετικότητα στα τεστ γρίπης στην Ελλάδα κυμάνθηκε από 5% (τεστ ΚΟΜΥ) έως 16% (δίκτυο γιατρών ΕΟΔΥ). Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 22% στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από το εβδομαδιαίο δελτίο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με μικρή υποχώρηση, από το 23% της προηγούμενης εβδομάδας. Σε χώρες, όπως το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, η θετικότητα ξεπέρασε το 40%!
Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως οι ιοί της εποχικής γρίπης έχουν υψηλή διασπορά στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, ειδικά της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Μετάδοση
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.
Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται, επίσης, μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση. Για την αποφυγή της, θα πρέπει να καλύπτεται το στόμα και η μύτη με χαρτομάντιλο κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα και να πλένονται τακτικά τα χέρια.
Οι ενήλικοι μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5 - 7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
Αρχίζουν 1 - 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2 - 7 ημέρες. Ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:
Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός.
Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή.
Κυάνωση.
Άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής.
Μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία.
Διέγερση ή σπασμοί.
Επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη).
Όσoν αφορά τους ενηλίκους, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι:
Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός.
Δύσπνοια.
Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος.
Λιποθυμικά επεισόδια.
Σύγχυση.
Πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί.
Επιπλοκές
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.
Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία, από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.