Το νομοσχέδιο αποτελεί μια ακόμα εξειδίκευση των μέτρων που προέβλεπε παλαιότερος νόμος που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδρίασε σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την «αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού και τη σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας».

Στο δελτίο Τύπου που μας στάλθηκε αναφέρονται τα εξής: 

Αναφερόμενος στην αναμόρφωση του Προσωπικού Ιατρού, ο Γ. Λαμπρούλης ανέδειξε ότι η κυβέρνηση βαφτίζει τις παλιές θέσεις υπηρεσίας υπαίθρου σε προσωπικό γιατρό και στοχεύει στην ένταξη ανειδίκευτων πτυχιούχων γιατρών στον θεσμό. «Αυτό το μέτρο αντιστοιχεί σε υπηρεσίες επιπέδου ''ό,τι να 'ναι και όπου να 'ναι'', αρκεί το κόστος να είναι εντός των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων», είπε χαρακτηριστικά .

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ρυθμίζει τον συγκεκριμένο θεσμό, ψάχνοντας προσωπικό από ένα διαχρονικό συνονθύλευμα από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας, το οποίο έχει δημιουργηθεί με ευθύνη και των προηγούμενων κυβερνήσεων, και «υπονομεύοντας τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το σύστημα Υγείας». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι επιδίδεται στον περιορισμό σε στοιχειώδεις, ελάχιστες και ανεπαρκείς υπηρεσίες που είναι πλήρως αναντίστοιχες με τις λαϊκές ανάγκες και κυρίως με τις σημερινές δυνατότητες ικανοποίησης αυτών των αναγκών στην Υγεία.

Ο Γ. Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα λειτουργήσει υπέρ της Υγείας του λαού, μόνο όταν δεν συνδέεται με όρους περιορισμού του κόστους των ασθενών και θα αποτελέσει τον βασικό πυρήνα ενός αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου και δωρεάν σε όλα τα επίπεδα κρατικού συστήματος Υγείας, με κριτήριο την έγκαιρη, αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών στην Υγεία.

Στάθηκε και στη διαχρονική προώθηση από τα αστικά κόμματα της αντίληψης, είτε της πληθώρας γιατρών, είτε της έλλειψής τους, ανάλογα και με την περίοδο, διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν γενικά την έλλειψη γιατρών, αλλά την έλλειψή τους από δημόσιες δομές Υγείας. Ανέδειξε την άναρχη κατανομή τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας, αλλά και ως αυτοαπασχολούμενοι, ένα φαινόμενο που, όπως είπε, αναπαράγεται στο έδαφος της επιχειρηματικής δράσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Διευκρίνισε ότι «στην καπιταλιστική οικονομία και ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός της εκπαίδευσης και κατανομής του υγειονομικού προσωπικού, γιατί στο επίκεντρο δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών». Αντίθετα, για να γίνει αυτό, εξήγησε, απαιτείται άλλη οργάνωση της κοινωνίας και οικονομίας: «Απαιτεί σοσιαλισμό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα υγείας, όπου το λαϊκό κράτος θα μπορεί να εξασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων υγειονομικών και του λαού, αφού αυτοί θα τις καθορίζουν, θα τις υλοποιούν και θα τις ελέγχουν».

Τόνισε ότι αυτή η προοπτική πρέπει να ενώσει την εργατική-λαϊκή πάλη, «απορρίπτοντας την πολιτική του ελάχιστου και του αναχρονισμού της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων», και δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Τέλος, ο Γ. Λαμπρούλης στο πλαίσιο της ομιλίας του, κατήγγειλε την άγρια καταστολή και τρομοκρατία των ΜΑΤ με χημικά και γκλοπ, με εντολή της κυβέρνησης, κατά των εποχικών πυροσβεστών που διεκδικούσαν το δικαίωμά τους στην εργασία, ενάντια στην πολιτική που τους απολύει έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μόνο ντροπή και αίσχος» προκαλούν όλα όσα συνέβησαν χθες, την ημέρα που η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε την παράταση της αντιπυρικής περιόδου. Ειδική αναφορά έκανε και στο αίσχος του ξυλοκοπήματος και της σύλληψης δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» που κάλυπτε τις αθλιότητες, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα των εποχικών πυροσβεστών και κάλεσε την κυβέρνηση να μονιμοποιήσει άμεσα όλους τους εποχικούς πυροσβέστες.