Ως thessaliaeconomy.gr έχουμε κατ΄επανάληψη αναφερθεί στην καταστροφή που επιφέρει στη θεσσαλική πεδιάδα η αλόγιστη εξάπλωση των φωτοβολταϊκών πάρκων, όμως ο χάρτης (πάνω) που δημοσίευσε το onlarissa.gr (Απόστολος Ράϊδος) δείχνει ανάγλυφα ότι ο αφανισμός της εύφορης γης είναι πέρα από όσα φανταζόμασταν, καθώς η καταστροφή είναι πια αρκετά μεγάλη.
Ασφαλώς και η χώρα μας έχει ανάγκη τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά θα πρέπει αυτές να αναπτυχθούν ισορροπημένα, με ανεμογεννήτριες σε θάλασσες και βουνοκορφές, υδροηλεκτρικά στα ποτάμια, και φωτοβολταϊκά σε άγονες εκτάσεις και με αυστηρές προδιαγραφές.
Η έλλειψη ενός σοβαρού ενεργειακού σχεδιασμού τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επιφέρει καταστρεπτικές συνέπειες στον θεσσαλικό κάμπο ο οποίος ενώ ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης νερού βλέπει τώρα τα φωτοβολταϊκά πάνελ να καταπλακώνουν ως ταφόπλακα τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Θεσσαλία πρέπει να γίνει κατανοητή όχι μόνο από την πολιτική ηγεσία, αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος οφείλει να αντιληφθεί ότι χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη δεν υπάρχει μέλλον για τον τόπο μας.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, ότι ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις σε πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, όταν δήλωσε πως «πρέπει να ενωθούμε για να απαιτήσουμε έργα μεγάλα υδροηλεκτρικά, γιατί τα φωτοβολταϊκά είναι fake.
Έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην αγροδιατροφική αλυσίδα, έχουν δημιουργήσει προσδοκίες, δεν είναι χρυσός τα φωτοβολταϊκά. Έχουν φέρει ανισορροπία στην καλλιεργούμενη γη. Οι μεγάλες προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών είναι η διασφάλιση νερού, τροφής και ενέργειας».
Το πόσο πολύτιμη είναι η καλλιεργήσιμη γη για τον άνθρωπο το τονίζει με ανακοίνωσή του το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας που ασχολήθηκε με το θέμα της αλόγιστης χρήσης των φωτοβολταϊκών:
"Η γη υψηλής παραγωγικότητας, αποτελεί φυσικό πόρο μη ανανεώσιμο, που βρίσκεται ήδη σε ανεπάρκεια στη χώρα μας. Πάνω από 500 χρόνια απαιτούνται για να δημιουργηθούν δύο μόλις εκατοστά επιφανειακού γόνιμου εδάφους με φυσικές διαδικασίες, ενώ η απώλεια γόνιμων εδαφών με την διάβρωση και την ερημοποίηση είναι μη αναστρέψιμη και η διαδικασία της εδαφογένεσης δεν μπορεί πλέον να επαναληφθεί στις ίδιες τοποθεσίες».
Είναι προφανές ότι δεν πάει άλλο. Οι έχοντες την ευθύνη ας την αναλάβουν πριν είναι αργά (και για τους ίδιους) ...
Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr