Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας-τυροκομίας της Λάρισας μετά τα απανωτά πλήγματα που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Ειδικότερα, στην ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνει τα εξής:
«Τους τελευταίους μήνες, η ακρίβεια του ενεργειακού κόστους, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα, έχει πλήξει τον κλάδο της αγροτο-κτηνοτροφίας, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Η περιφέρεια της Θεσσαλίας και ειδικότερα ο νομός Λάρισας, κατεξοχήν αγροτο- κτηνοτροφικός νομός, συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό τυροκομικών μονάδων, σε σχέση με όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας, κατέχοντας επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και με μακρά παράδοση στην τυροκόμηση ντόπιου αιγοπρόβειου γάλακτος.
Το τελευταίο διάστημα όμως, κορυφώνεται η αγωνία για το μέλλον του κλάδου, καθώς έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα, με το ενεργειακό κόστος και την αύξηση το ρεύματος κατά 50% και μέχρι και 40% του προπανίου και του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν οι περισσότερες μεταποιητικές μονάδες. Η αύξηση και στις τιμές των ζωοτροφών , οδηγούν το κόστος παραγωγής στα ύψη και τους παραγωγούς να αδυνατούν να καλύψουν τα πάγια έξοδα.
Ειδικότερα, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους τυροκόμους είναι η τιμή της πρώτης ύλης, δηλαδή του αιγοπρόβειου γάλακτος, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των μεγάλων μονάδων μεταποίησης με κτηνοτρόφους και συνεταιρισμούς για την τιμή απορρόφησης του αιγοπρόβειου γάλακτος στη νέα γαλακτοκομική περίοδο.
Μάλιστα, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, αναφέρει ότι τα συμβόλαια για το αιγοπρόβειο γάλα σε τιμές κάτω από 1,80 ευρώ το κιλό, δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από τους παραγωγούς, ενώ εκφράζει την ανησυχία της για τις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος και, για το λόγο αυτό, ζητά από τους αρμόδιους φορείς ν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και ελληνοποιήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον νομό Λάρισας, παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα της ελληνικής φέτας ΠΟΠ, ένα εθνικό προϊόν που αποτελεί τη ναυαρχίδα των εξαγωγών στον τομέα των τροφίμων. Όμως, πλέον, τίθεται άμεσα ζήτημα επιβίωσης για όλους τους κτηνοτρόφους-τυροκόμους της Λάρισας που αδυνατούν να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα, με κίνδυνο να βάλουν ¨λουκέτο¨ σε οικογενειακές επιχειρήσεις τυροκομείων χρόνων και να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το παραδοσιακό επάγγελμα του τόπου τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό εάν θα δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η τιμή απορρόφησης του αιγοπρόβειου γάλακτος να είναι ενθαρρυντική για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο καθώς και εάν εξετάζει την αναπροσαρμογή των συμβολαίων, ώστε αυτά να είναι τρίμηνης διάρκειας και να αναπροσαρμόζονται, ανάλογα με την πορεία των τιμών που θα έχουν οι ζωοτροφές, όπως ζητά μερίδα κτηνοτροφικών συνεταιρισμών».