Ν. Λυγερός

Η Τουρκία έχει την εντύπωση ότι όποιο λάθος και να κάνει, θα μπορέσει στη συνέχεια να το διορθώσει ζητώντας απλώς συγχώρεση. Θεωρεί ότι είναι απαραίτητη από μόνη της και δεν βλέπει ότι είναι γεωγραφικά εξαρτημένη.

Βέβαια υπάρχει μία εξήγηση αφού δεν είναι ο λαός της περιοχής και δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί έναν θαλάσσιο χώρο, ούτε πώς να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Rimland. Έχει παραμείνει στο τοπικό επίπεδο χωρίς να βλέπει το επίπεδο της υψηλής στρατηγικής. Κατά συνέπεια δεν έχει συνείδηση για τον κορεσμό που προκαλεί η συσσώρευση των τουρκιικών λαθών.

Έχει ξεχάσει πως η μοίρα της η πρόσφατη εξαρτάται απόλυτα από τον Ψυχρό Πόλεμο και τίποτε άλλο. Αυτός εξηγεί τη Γιάλτα, a posteriori, τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, το δόγμα Truman και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μαζί με την Ελλάδα. Δεν βλέπει τη μεγάλη εικόνα.

Είναι το ερείπιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η ύπαρξή της δεν έχει τελειώσει πιο γρήγορα λόγω της διάρκειας της ουράς του ραγιαδισμού στις γειτονικές χώρες και ειδικά της Ελλάδας. Διότι αυτός ο ραγιαδισμός ήταν συμβατός με τον σοβιετικό τρόπο σκέψης του κόσμου.

Έτσι λόγω της ομοιότητας πλάστηκε ένα πλαίσιο κοινό που ενίσχυσε τεχνητά την ίδια την Τουρκία. Έτσι η συσσώρευση των τουρκικών λαθών προστατεύτηκε από αυτήν τη νέα μορφή ραγιαδισμού, μόνο που αυτός δείχνει πλέον τα όριά του. Αλλά η Τουρκία δεν το αντιλήφθηκε.